- Αφού μελετήσετε το ακόλουθο παράθεμα και το συνδυάσετε με τις γνώσεις σας από το σχολικό βιβλίο, να παρουσιάσετε τις υποχρεώσεις που είχαν οι στρατιώτες – αγρότες.
Οι υποχρεώσεις του στρατιώτη – αγρότη σελ. 33
«Ένα επικουρικό (βοηθητικό) σώμα του αυτοκρατορικού στρατού ήρθε στο στρατόπεδο της πόλης Άμνια στη Μ. Ασία, για να ετοιμάσει εκστρατεία κατά των Αράβων. Ο χιλίαρχος (αρχηγός χιλίων ανδρών) και οι υπόλοιποι αξιωματικοί προχώρησαν σε επιθεώρηση, απαιτώντας από το πλήθος των στρατιωτών να παρουσιάζονται με τα άλογα και τις πολεμικές τους άμαξες. Ενώ πλησίαζε η επιθεώρηση, το άλογο του στρατιώτη Μουσούλιου, που ήταν πάμφτωχος, το έπιασαν ξαφνικά πόνοι, έπεσε κάτω και ψόφησε. Ο στρατιώτης δεν είχε χρήματα να αγοράσει άλλο άλογο και βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς ο αξιωματικός τον απειλούσε οργισμένος.»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Το παράθεμα αναφέρεται στις υποχρεώσεις των στρατιωτών – αγροτών στο Βυζάντιο. Το κράτος ήταν χωρισμένο σε θέματα, δηλαδή μεγάλες περιφέρειες με αρχηγό τον στρατηγό. Ο στρατός των θεμάτων αποτελούνταν από στρατιώτες – αγρότες. Το κράτος τους έδινε κτήματα, που ονομάζονταν στρατιωτόπια. Αυτοί είχαν την υποχρέωση, όταν γινόταν εχθρική επίθεση, να υπερασπίζονται τα σύνορα του κράτους. Έπρεπε να έχουν τον οπλισμό τους και το άλογό τους. Γι’ αυτό και ο στρατιώτης Μουσούλιος που αναφέρει το παράθεμά μας βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Ετοιμαζόταν εκστρατεία εναντίον των Αράβων και αυτός δεν ήταν ετοιμοπόλεμος, αφού δεν είχε πια άλογο. Επομένως το βυζαντινό κράτος βασιζόταν στους αγρότες, για να υπερασπίσει τα σύνορά του και δε χρειαζόταν μισθοφόρους.
Απόψεις Λέοντος Ε΄ για την Εικονολατρία σελ. 35
«Γιατί οι Χριστιανοί παθαίνουν ήττες από τους εθνικούς ; Επειδή λατρεύονται οι εικόνες ! Γι’ αυτό σκοπεύω να τις καταστρέψω. Οι αυτοκράτορες που δέχτηκαν και λάτρεψαν τις εικόνες πέθαναν στην εξορία ή στη μάχη. Αυτοί όμως που δεν τις λάτρεψαν πέθαναν στο κρεβάτι τους και τάφηκαν με τιμές στους αυτοκρατορικούς τάφους κοντά στο ναό των Αγ. Αποστόλων. Εγώ επιθυμώ να μιμηθώ τη δεύτερη κατηγορία και να τις καταστρέψω, για να ζήσω ως τα βαθιά γηρατειά και εγώ και ο γιος μου και η δυναστεία μας να βασιλεύσει ως την 4η και 5η γενιά.»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το παράθεμα αναφέρεται στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα του Ε’ που ήταν υποστηρικτής της Εικονομαχίας. Πίστευε δηλαδή ότι δεν πρέπει να λατρεύονται οι χριστιανικές εικόνες. Για να δικαιολογήσει την άποψή του χρησιμοποιεί τα ακόλουθα επιχειρήματα : ότι τάχα οι Βυζαντινοί χάνουν στον πόλεμο, επειδή ο Θεός τους τιμωρεί που λατρεύουν τις εικόνες. Επίσης παρουσιάζει τους αυτοκράτορες που ήταν Εικονομάχοι όπως ο ίδιος να είχαν μια ειρηνική και μακρόχρονη ζωή. Αντίθετα τονίζει ότι όσοι λατρεύουν τις εικόνες πέθαναν στον πόλεμο ή εξόριστοι. Γενικά οι εικονομάχοι αυτοκράτορες χρησιμοποιούσαν τέτοια επιχειρήματα για να υποστηρίξουν τη θέση τους κατά των εικόνων.
ΝΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ - ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου