Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ


Μαθαίνω μια ξένη γλώσσα, δε σημαίνει απλά απομνημονεύω λέξεις και κανόνες και γραμματικές, αλλά μαθαίνω και για τον πολιτισμό, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα, την νοοτροπία και τον τρόπο ζωής κάποιων άλλων ανθρώπων. Παρουσιάζω λοιπόν κάποια από τα αξιοθέατα του Παρισιού στους μαθητές μου με την ευχή να αξιωθούν κάποτε να τα επισκεφθούν.  

Το Παρίσι είναι η πρωτεύουσα της Γαλλίας, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Ευρώπης και ενδεχομένως η πόλη με τα περισσότερα αξιοθέατα. Είναι γνωστή και ως η Πόλη του Φωτός και μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της Ευρώπης. Ο πληθυσμός του, μαζί με τα περίχωρα ξεπερνά τα 13 εκατομμύρια κατοίκους. Ο ποταμός Σηκουάνας (La Seine) χωρίζει το Παρίσι  σε δύο άνισες όχθες, στην δεξιά όχθη (rive droite), όπου κυριαρχούν οι επιχειρήσεις και τα χρηματιστήρια, και την νότια, την αριστερή όχθη (rive gauche), όπου είναι ο παραδοσιακός τόπος διαμονής διανοουμένων και καλλιτεχνών.


Ο Πύργος του Άιφελ (La Tour Eiffel)


 Πρόκειται για το σήμα κατατεθέν της Γαλλίας. Κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Gustave Eiffel (Γουστάβο Άιφελ) για να αποτελέσει την είσοδο της διεθνούς έκθεσης. Έχει ύψος 325 μέτρα και είναι ένα από τα πιο ψηλά κτήρια στον κόσμο. Έχει βάρος 10.100 τόνους και αποτελείται από 18.038 κομμάτια σιδήρου. Διαθέτει τρία επίπεδα στα οποία φτάνει κανείς είτε με σκάλες είτε με ανελκυστήρες.




Η Παναγία των Παρισίων (Notre-Dame de Paris)

Βρίσκεται στο νησί Ile de la Cite, ένα μικρό νησί στην καρδιά του Παρισιού. Έχει 128 μέτρα μήκος και στις άκρες του δύο ψηλούς πύργους ύψους 69 μέτρων. Εντυπωσιάζει η υπέροχη πύλη του ναού με τον τεράστιο ρόδακα πάνω από αυτή, καθώς και τα εκπληκτικά βιτρό που βρίσκονται μέσα στο ναό.








         To Μουσείο του Λούβρου (Le Louvre)

Το τεράστιο Ανάκτορο του Λούβρου κατασκευάστηκε γύρω στο 1200 για να χρησιμοποιηθεί αρχικά ως φρούριο και αργότερα ως βασιλικό ανάκτορο.  Από  το 1783 μέχρι σήμερα το Ανάκτορο του Λούβρου λειτουργεί ως μουσείο. Η είσοδός του αποτελείται από μια γυάλινη πυραμίδα που φτιάχτηκε το 1988. Το μουσείο φιλοξενεί 35.000 εκθέματα απλωμένα σε τρεις πτέρυγες. Στα πιο διάσημα εκθέματα του μουσείου συγκαταλέγονται η Νίκη της Σαμοθράκης και η Αφροδίτη της Μήλου, η πασίγνωστη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τα κοσμήματα του Ραμσή Β’, ο Καθιστός Γραφέας και πολλά άλλα.


Τα Ηλύσια Πεδία (Les Champs-Elysees) - Η Αψίδα του Θριάμβου (LArc de Triomphe)

H Champs Elysees είναι η μεγαλύτερη λεωφόρος του Παρισιού και σφύζει πάντα από ζωή. Έχει μήκος 1,9 χμ., πλάτος 71 μ. και οχτώ δρόμους. Σε αυτή τη λεωφόρο γίνεται κάθε χρόνο η μεγάλη παρέλαση 14ης  Ιουλίου. Εδώ τρώνε, κάνουν βόλτες για καφέ και ποτό οι Παριζιάνοι. Εδώ βρίσκονται οι γνωστότεροι οίκοι μόδας. Ξεκινάει από την Αψίδα του θριάμβου και καταλήγει στην πλατεία Κονκόρτ (Place de la Concorde). Η Αψίδα του Θριάμβου (Arc de triomphe)  ξεκίνησε να κατασκευάζεται με εντολή του Ναπολέοντα το 1806, προκειμένου να θυμίζει τις αυτοκρατορικές του νίκες.





Η Μονμάρτη (La Montmartre)

Στην κορυφή του λόφου της Μονμάρτρης, το 1876 ξεκίνησε η κατασκευή της βασιλικής της Σακρέ Κερ (Basilique du Sacré Cœur, "Βασιλική της Ιερής Καρδιάς") που αποτελεί σήμερα ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα και προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών. Από τις αρχές του 19ου αιώνα και μέχρι τις αρχές του 20ου, η Μονμάρτρη εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό κέντρο καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και τόπο συγκέντρωσης πολλών διανοούμενων και καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, ο Ανρί Ματίς και ο Πάμπλο Πικάσο. 

Τέλος, αν θέλετε να δείτε περισσότερα μνημεία, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.arounder.paris.com που παρέχει τη δυνατότητα της εικονικής περιήγησης.


Ελένη Χ. Βαρδάκα

Καθηγήτρια Γαλλικών




                      




                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...