Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

"ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΡΩΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ"Τ.ΤΙΓΚΑ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ



Η εποχή των υακίνθων της Τούλας Τίγκα from katerina Prokopiou



Τα πράγματα στρώνουν περισσότερο

Ενότητες
« Η μαμά…την Αγγελική»: Προβληματισμοί για τη συνύπαρξη των δύο κοριτσιών
«Σιγά σιγά… την καταλάβαινα καλύτερα»: Η Αγγελική κερδίζει τη συμπάθεια της Ελένης
«Έτσι… τα σιδεράκια»: Η ζωή της Ελένης αλλάζει

Τα θέματα που θίγονται στο συγκεκριμένο απόσπασμα

- Το διαζύγιο και η επίδρασή του στα μέλη της οικογένειας και ιδίως στα παιδιά

- Η ανασυγκροτημένη οικογένεια, όπου ζουν κάτω από την ίδια στέγη ως αδέρφια παιδιά που προέρχονται από διαφορετικούς γονείς. Σχέσεις και προβλήματα

- Έφηβοι. Χαρακτηριστικά της περιόδου αυτής.

Το διαζύγιο

Αποτελεί ένα σύνηθες κοινωνικό φαινόμενο στις μέρες μας. Μεγάλο ποσοστό σύγχρονων γάμων καταλήγουν σε διαζύγιο. Αίτια:

- Αποξένωση των δύο συζύγων λόγω πολύωρης επαγγελματικής απασχόλησης

- Η οικονομική ανεξαρτησία και χειραφέτηση των γυναικών.

- Βιαστικοί κι επιπόλαιοι γάμοι.

- Αλλαγή τρόπου ζωής κι ευθύνες στις οποίες πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ανταποκριθούν ή να συμβιβαστούν.

- Εγωισμός, ατομικισμός και έλλειψη διάθεσης διαλόγου, αμοιβαίων υποχωρήσεων ή συμβιβασμού.

Ο χαρακτήρας των κοριτσιών

Η Ελένη

Ιδιότροπη, γκρινιάρα, παράξενη, αντιδραστική, εγωκεντρική, κοντόφθαλμη (ενδιαφέρεται μόνο για το παρόν και μόνο για τα κοντινά της θέματα), νωχελική, αδρανής, δεν πραγματοποιεί όσα θέλει, χωρίς πολλά ενδιαφέροντα, εσωστρεφής (γι’ αυτό εκφράζεται μέσα στο ημερολόγιό της), έντονα συναισθηματική. Αλλά και ειλικρινής, αντικειμενική, αναγνωρίζει τα ελαττώματά της καθώς και τα προτερήματα της Αγγελικής, ασκεί αυτοκριτική, είναι ανοικτή στις αλλαγές, αντιμετωπίζει τελικά τα πράγματα με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Το διαζύγιο των γονιών της την έχει πληγώσει και προβληματίσει. Εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της μέσα από το ημερολόγιό της. Τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία στον πατέρα της.

Ως προς την εξωτερική εμφάνιση, φαίνεται να έχει κάποια περιττά κιλά και φορά σιδεράκια.

Η Αγγελική

Πρόσχαρη, εύθυμη, ενεργητική, δημιουργική, ανήσυχη, γεμάτη ενδιαφέροντα και φαντασία, ευρηματική, οργανωτική και μεθοδική, λογική και ρεαλίστρια, προσαρμόζεται εύκολα στην πραγματικότητα και στα νέα δεδομένα, κοινωνική, φιλόζωη, ομιλητική και συζητήσιμη, κερδίζει τους άλλους με τον χαρακτήρα της, αισιόδοξη, βλέπει μπροστά, στο μέλλον που έρχεται και δεν μένει προσκολλημένη στο παρελθόν.

Τα υπόλοιπα πρόσωπα

Η μητέρα της Ελένης: Παρουσιάζεται αρχικά ανήσυχη και προβληματισμένη για το μέλλον της νέας οικογένειας και την συμβίωση των ατόμων που προστέθηκαν. Γνωρίζει πολύ καλά τον χαρακτήρα της κόρης της και ανησυχεί για τις αντιδράσεις της. Σέβεται τον νέο της σύντροφο, συζητά μαζί του. Είναι διακριτική και ξέρει να κρατά ισορροπίες.

Ο Λάμπρος: διακριτικός, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την κόρη του, καθώς κι εκείνος γνωρίζει τον ανεξάρτητο και ανοικτό χαρακτήρα της και της έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Είναι συζητήσιμος, σέβεται τη σύζυγό του και κατανοεί τους προβληματισμούς της, έχει καλή σχέση με την κόρη του και συζητά μαζί της πολλά θέματα.

Ο θείος Απόστολος: αρχικά, φαίνεται να είχε αντιρρήσεις κι επιφυλάξεις για τον δεύτερο γάμο της αδερφής του. Όμως σύντομα τον αποδέχτηκε και είναι πλέον ήσυχος ότι η απόφαση ήταν σωστή.

Ο πατέρας της Ελένης: περνούσε αρκετές ώρες με την κόρη του και μετά το διαζύγιο η Ελένη τον επισκεπτόταν συχνά και κουβέντιαζε πολλά πράγματα μαζί του. Κι εκείνος τον τελευταίο καιρό έχει κάποια άλλη σχέση και απουσιάζει συχνά από το σπίτι.

Η κυρία Μερόπη: Η Ελένη τη γνώριζε χρόνια. Την είχε εντυπωσιάσει το σκυλάκι της και η αγάπη που έτρεφε για τα αφεντικά του.

Η Ελευθερία, φίλη της Αγγελικής: φαίνεται να ταιριάζει στον χαρακτήρα με την Αγγελική

Ο Άλκης, συμμαθητής της Ελένης: Η Ελένη τον έχει ξεχωρίσει ανάμεσα στους άλλους.

Ποιες αλλαγές σημειώνονται στην καθημερινότητα της Ελένης

Καταρχάς, αλλάζει ευχάριστα η κατάσταση μέσα στο σπίτι. Η συγκατοίκηση γέμισε το σπίτι με μουσική και τραγούδια. Της χάρισε κι έναν καινούριο φίλο, τον Μάρκο, ένα σκυλάκι που πάντα ήθελε να έχει. Ο χρόνος της γέμισε δημιουργικά. Ακολούθησε τις προτάσεις και τα σχέδια της Αγγελικής. Δεν παρέμεινε κλεισμένη στον εαυτό της. Η Αγγελική της έδωσε την ώθηση να κάνει πράγματα που ίσως ήθελε αλλά δεν τολμούσε. Η ζωή της απέκτησε άλλο ενδιαφέρον. Άρχισε να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και να μην μένει προσκολλημένη στο παρελθόν. Χαίρεται που κατάφερε να αλλάξει την εμφάνισή και την καθημερινότητά της.

Όλα αυτά τα κατάφερε με τη βοήθεια και την επιρροή που άσκησε πάνω της η Αγγελική. Η Αγγελική μιλούσε την ίδια γλώσσα με την Ελένη, καταλάβαινε η μία την άλλη, κέρδισε την εμπιστοσύνη της.

Ο τίτλος

Τα πράγματα στρώνουν περισσότερο για όλους μέσα στην οικογένεια. Η σχέση των δύο κοριτσιών εξελίσσεται σε μια καλή φιλία. Η Αγγελική δεν φάνηκε να αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα από την αρχή. Η Ελένη είναι πολύ χαρούμενη, παρά τις αρχικές αντιδράσεις της.

Η σχέση του ζευγαριού είναι τρυφερή, γεμάτη κατανόηση.

Ο θείος Απόστολος είναι πιο ήρεμος για τον γάμο της αδερφής του.

Ο πατέρας της Ελένης ακολουθεί κι εκείνος τον δρόμο του μετά το διαζύγιο

Αφηγητής: Αφηγείται η Ελένη μέσα από το ημερολόγιό της (ομοδιηγητικός αφηγητής)

Αφήγηση: Γραμμική αφήγηση , δηλαδή τα γεγονότα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά.

Υπάρχουν όμως και αναφορές στο παρελθόν (αναδρομική αφήγηση): Η ιστορία του σκύλου της κυρίας Μερόπης («Μέχρι τότε… να αποκτήσουμε σκύλο») και οι συζητήσεις που έκανε παλαιότερα η Ελένη με τους γονείς της («Γιατί πολλές φορές ανακάλυπτα… ακαταλαβίστικα»).

Αναφορά σε γεγονότα που θα ακολουθήσουν με τα σχέδια της Αγγελικής (πρόδρομη αφήγηση): «για τη στέρνα… κι ένα σωρό σχέδια»

Γλώσσα: Απλός και καθημερινός λόγος. Ο λόγος ενός εφήβου, γεμάτος ζωντάνια. Συχνά παρουσιάζονται σε ευθύ λόγο όσα λένε οι ομιλητές (παραστατικότητα, θεατρικότητα). Χρήση πρώτου προσώπου, καθώς παρουσιάζονται προσωπικά βιώματα και σκέψεις. Πολλές ερωτηματικές προτάσεις (στοιχείο προφορικότητας του λόγου).

Σχήματα λόγου

Μεταφορές: «δυνατή τρυφερότητα», «τα κατάφερε να γεμίσει τη μέρα μου», «πόσο μπορεί να δεθεί κανείς με ένα ζώο», «έκανε πόλεμο νεύρων», «θα μ’ έστρωνε στη δίαιτα για τα καλά», «μου ήρθανε τα πάνω κάτω», «είχε κι εκείνη τα ίδια μυαλά», «δεν είχε φτάσει η συντέλεια του κόσμου», «αισθανόμουν έτοιμη ν’ απογειωθώ», «είχε αποκτήσει η φωνή του περισσότερο χρώμα»

Παρομοιώσεις: «η ιστορία του σκύλου της, που ήταν σαν άνθρωπος». «Ο Μάρκος μου ήρθε σαν ένα ωραίο δώρο». «Αυτό είναι κάτι σαν άχρηστη πολυτέλεια»

Υπερβολές: «Ήμουν σίγουρη …στον κόσμο ολόκληρο», «έβρισκε ευκαιρία να της μαθαίνει χίλια δυο», «είχα ψοφήσει στη δίαιτα»

Προσωποποιήσεις: «με το αύριο που ερχόταν τρέχοντας»

http://www.3gymagni.gr/yliko-mathimatwn/mathimata-a-taksis/neoelliniki-logotexnia-a/neoell/812

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...