Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ



ΛΙΓΑ  ΛΟΓΙΑ  ΓΙΑ  ΤΙΣ  ΠΗΓΕΣ :

Στη νεότερη εποχή οι πηγές από τις οποίες αντλούμε πληροφορίες για τους ανθρώπους στο παρελθόν είναι πολύ περισσότερες και πιο ποικίλες από παλιά. Η τεχνολογική εξέλιξη στον 20ο αιώνα τις πολλαπλασίασε ακόμη περισότερο.


Ἠδη από τις αρχές του 18ου αιώνα η κυκλοφορία των εφημερίδων πυκνώνει και πολλαπλασιάζονται και οι κάθε είδους εκδόσεις. Τα κράτη οργανώνονται καλύτερα και φροντίζουν πιο συχνά να διαφυλάσσονται τα έγγραφά τους σε οργανωμένα αρχεία. Το ίδιο ισχύει και για κάθε είδους ιδιωτικά έγγραφα. Όσο η εκπαίδευση εξαπλώνεται σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα τόσο περισσότερα γραπτά τεκμήρια έρχονται να συμπληρώσουν άλλου είδους ίχνη από διάφορες όψεις της ζωής των ανθρώπων : έντυπα, μουσική, ζωγραφική, προσωπικά ημερολόγια, αλληλογραφία, αλλά και κάθε είδους αρχιτεκτονικά μνημεία (παλάτια, σπίτια, εργοστάσια κτλ.).



Οι ανακαλύψεις της φωτογραφίας στα μέσα του 19ου αιώνα, του κινηματογράφου στο γύρισμα προς τον 20ο, και της τηλεόρασης μετά τα μέσα του 20ου, αλλά και η εξάπλωση του ραδιοφώνου, θα δημιουργήσουν νέου τύπου πηγές (φωτογραφικά, κινηματογραφικά και ηχητικά αρχεία). Από τα τέλη του 20ου αιώνα, χάρη στην τεχνολογία (κυρίως στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το διαδίκτυο) το εύρος και η κυκλοφορία των γραπτών και εικονικών πηγών θα γίνει απεριόριστο.
Έτσι στη σύγχρονη εποχή το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιστορικοί είναι η πληθώρα των πηγών που πρέπει να κατατάξουν, να αξιολογήσουν και να ερμηνεύσουν.






 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΝΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ - ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ (http://istografia.blogspot.gr)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...