Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ :Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ-3η ΣΚΗΝΗ


    

3η σκηνή
  • Αναδρομή στο παρελθόν του Μενέλαου (μέχρι τώρα η αναδρομή ήταν μονόπλευρη από την Ελένη) η οποία όμως γίνεται με συντομία : ο Μενέλαος δηλώνει ότι η εξιστόρηση του είναι δυσάρεστη αλλά στην πραγματικότητα αυτός είναι ο σχεδιασμός του Ευριπίδη για να μην επιβραδύνει την εξέλιξη του μύθου.
  •   Από την αδράνεια της σκηνής μας βγάζει η Ελένη που αφυπνίζεται και θυμάται τον κίνδυνο που τους απειλεί.
  •   Ο κίνδυνος περιστρέφεται γύρω από τη γνώση της Θεονόης γι’αυτό εκείνο που απασχολεί την Ελένη είναι η εξασφάλιση της σιωπής της.
  •  
Ήθος Ελένης
Γυναίκα με δυναμισμό, αξιολογεί σωστά τις καταστάσεις, ξεκαθαρίζει τις δυνατότητες σωτηρίας και τα εμπόδια. Σταθερή και συνεπής ό,τι λέει είναι αποφασισμένη να το πράξει. Αγαπά έμπρακτα αφού είναι πρόθυμη να οδηγηθεί σε αυτοθυσία. Όμως τα συναισθήματα φόβου και απελπισίας δεν την οδηγούν σε παραίτηση. Κυρίαρχα και πάλι στοιχεία η συζυγική πίστη και η αγνότητα. Μπροστά στη ζήλεια του Μενέλαου καλείται πάλι να απολογηθεί. Τα καταφέρνει βροντοφωνάζοντας την αξιοπρέπειά της στ.878.
Ήθος Μενέλαου
Εμφανίζεται κατώτερος της Ελένης. Η σκέψη του δεν είναι δημιουργική όπως της Ελένης. Βέβαια δε γνωρίζει όσα η Ελένη για να αξιολογήσει σωστά την κατάσταση. Η αρχική του αδράνεια αντικαθίσταται με δυναμισμό και μεγαλείο ψυχής όταν δηλώνει ότι θα πολεμήσει για τη γυναίκα του κι αν χρειαστεί θα σκοτωθεί. Υπάρχει όμως καχυποψία και αμφιβολία και πίσω από τη ζήλια το αίσθημα της κτητικότητας.
Γι’αυτό και συναισθηματικά παραμένει ψυχρός.Αφυπνίστηκε μόνο μπροστά στην απόφαση της Ελένης να αυτοκτονήσει,

ενώ δεν είναι πρόθυμος να ανταλλάξει τη ζωή του με τη δική της.
Τραγικότητα
Οι ήρωες εξακολουθούν να είναι τραγικά πρόσωπα  καθώς είναι εγκλωβισμένοι σε μία κατάσταση που δεν έχουν επιλέξει και βρίσκονται σε αδιέξοδο από τον νέο κίνδυνο που τους απειλεί. Ο όρκος του θανάτου κάνει τους δύο ήρωες ακόμη πιο τραγικά πρόσωπα.
Ηθικός κώδικας τιμής
Η Ελένη από την αρχή του έργου είναι προσηλωμένη στον ηρωικό κώδικα τιμής. Ο Μενέλαος φαίνεται να τον είχε ξεχάσει. Τον επαναφέρει η γυναίκα του. Η τιμή του συνδέεται με τις ευθύνες που έχει ως ευγενής όχι μόνο απέναντι στη γυναίκα του αλλά και απέναντι στους νεκρούς της Τροίας.


                              Στογιάννη Ευαγγελία
                                           Φιλόλογος

       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...