Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ



   ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
 
  
Τα Χριστούγεννα (Noël) στη Γαλλία είναι σίγουρα μια από τις λαμπρότερες γιορτές του χρόνου.Ειδικά το Παρίσι, η πόλη του φωτός» για δύο ολόκληρους μήνες από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο κυριολεκτικά αστράφει.Κατά τη διάρκεια των γιορτών η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων(Champs Elysées) φεγγοβολεί κυριολεκτικά μιας και τα 200 πλατάνια της στολίζονται με χιλιάδες φωτάκια τα οποία δημιουργούν μια παραμυθένια εικόνα από τις πρώτες απογευματινές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.                                                           Κατα μήκος της λεωφόρου, ο επισκέπτης συναντάει πάμπολα ξύλινα περίπτερα επίσης φωτισμένα και στολισμένα με γιρλάντες από τα οποία μπορεί να προμηθευτεί χειροποίητα στολίδια και πεντανόστιμα γαλλικά εδέσματα.

 

  Μπροστά στην Παναγία των Παρισίων(Notre-Dame de Paris) ο επισκέπτης σταματά με θαυμασμό μπροστά στο φωταγωγημένο έλατο ενώ τα δύο παγοδρόμια που στήνονται το ένα στην πλατεία του Δημαρχείου και το άλλο κάτω από τον πύργο του Άιφελ(Tour Eiffel) συνεπαίρνουν μικρούς και μεγάλους. Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία είναι σίγουρα μια από τις λαμπρότερες γιορτές του χρόνου.


Η ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ  (LA DECORATION)


Οι Γάλλοι όπως και άλλοι λαοί βέβαια στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους αλλά εκείνο το οποίο λατρεύουν είναι οι φάτνες. Έτσι λοιπόν κάθε οικογένεια ,έχει στο σπίτι της μια φάτνη διακοσμημένη με μικρά αγαλματάκια που απεικονίζουν τον Χριστό, την Παρθένο Μαρία, τον Ιωσήφ και τους Μάγους. Οι Γάλλοι επίσης λατρεύουν τα αλεξανδρινά (τα γνωστά κόκκινα λουλούδια που τα ονομάζουν “Etoiles de Noël” δηλαδή Αστέρια των Χριστουγέννων) τα οποία χρησιμοποιούν ως δώρα αλλά και για διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Βάζουν έτσι την απαραίτητη κόκκινη πινελιά στο συνδυασμό των χρωμάτων τα Χριστούγεννα.



  

Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ  (LA GASTRONOMIE)

Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία δεν είναι μόνο φως και διακόσμηση. Είναι επίσης συνυφασμένα με το καλό φαγητό. Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων και μετά τη μεσονύκτια Χριστουγεννιάτικη λειτουργία οι Γάλλοι συγκεντρώνονται γύρω από μεγάλο εορταστικό και συνάμα παραδοσιακό τραπέζι γεμάτο γαστρονομικές απολαύσεις. Το μενού του ρεβεγιόν(Réveillon) των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή και εξαρτάται από την τοπική παράδοση: Στην Αλσατία (Alsace) για παράδειγμα το κυρίως πιάτο είναι ψητή χήνα, στην Βρετάνη (Bretagne) γλυκίσματα με ξινή κρέμα γάλακτος, στη Βουργουνδία (Bourgogne) είναι η γαλοπούλα με κάστανα ενώ στο Παρίσι (Paris) κυριαρχούν τα στρείδια με πατέ χήνας. Τιμητική θέση στο τραπέζι έχει ο κορμός (Bûche de Noël)

 
ένα παραδοσιακό σοκολατένιο κέικ σε σχήμα κούτσουρου, διακοσμημένο με διάφορα ζαχαρωτά και φυσικά η σαμπάνια. Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την πίτα του Βασιλιά ή Galette des Rois όπως την ονομάζουν οι Γάλλοι. Μ αυτό το γλυκό γιορτάζουν τα Θεοφάνεια.Είναι κάτι σαν τη δική μας τη βασιλόπιτα αλλά με εντελώς διαφορετική γεύση αφού έχει τραγανό φύλλο και γέμιση από κρέμα με αμύγδαλα ή μαρμελάδα μήλο, ή σοκολάτα. Η Gallette des Rois κόβεται σε ισάριθμα κομμάτια με τους παρευρισκόμενους συν ένα κομμάτι επιπλέον για τον πρώτο φτωχό που θα περάσει ή βρίσκεται εκεί κοντά. Ο μικρότερος της παρέας-χωρίς να κοιτάει-υποδεικνύει ποιός θα πάρει το κάθε κομμάτι που κόβεται. Ένα τυχερο γούρι, la fève, είναι κρυμμένο μέσα στην πίτα. Όποιος το βρεί είναι ο βασιλιάς ή η βασίλισσα της μέρας.


Πολλά θα μπορούσε να γράψει κανείς για τις γιορτές στη Γαλλία. Σταματώ εδώ και εύχομαι σ’ όλους Υγεία, Χαρά, Δημιουργικότητα και Ευτυχία για την καινούργια χρονιά.  


Joyeux  Noël  et  Bonne  année
 
Ελένη  Χ. Βαρδάκα, καθηγήτρια γαλλικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...