Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ




 

 
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΣ  ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

  
Στις μέρες μας ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται συχνά σε πολλά σχολεία είναι ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών. Αναφέρεται  στη  χρήση βίας στο χώρο του σχολείου από μαθητές προκειμένου να προκαλέσουν πόνο σε συμμαθητές τους. Ο ενδοσχολικός εκφοβισμός δυστυχώς παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις  .


Εμφανίζεται με διάφορες μορφές 


Από τις  πιο συνηθισμένες  είναι η λεκτική βία στην  οποία συμπεριλαμβάνονται τα ντροπιαστικά σχόλια ,οι υβριστικές  εκφράσεις καθώς και η κοροϊδία.

Η  συνεχιζόμενη για καιρό λεκτική βία συμπίπτει με την ψυχολογική βία κατά την οποία ο θύτης – το παιδί που εκφοβίζει-τρομοκρατεί με απειλές και διάδοση ντροπιαστικών φημών του θύματος –του παιδιού που δέχεται τη βία. Η ψυχική ισορροπία διαταράσσεται και την προηγούμενη ηρεμία διαδέχεται η ο φόβος και η ανησυχία πως να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση. Ακόμη η χαρά με την οποία ο μαθητής πηγαίνει στο σχολείο για να συναντήσει τους φίλους και τους συμμαθητές του αντικαθίσταται με το φόβο τον πανικό και την άρνηση.

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου ο θύτης χρησιμοποιεί σωματική βία. Σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζει βίαιη συμπεριφορά  η οποία εκδηλώνεται με χτυπήματα ,κλωτσιές μπουνιές με σκοπό τον τραυματισμό του θύματος .


Η γεμάτη  θυμό και οργή συμπεριφορά του θύτη μπορεί να οφείλεται πολλές φορές στο γεγονός ότι ο θύτης βιώνει την ενδοοικογενειακή βία. Συνήθως ανήκει στην ομάδα των «δημοφιλών» παιδιών είναι εκκεντρικός κα σωματώδης. Έτσι είναι πιο εύκολο να επηρεάσει και τους υπόλοιπους συμμαθητές του να επιλέξουν ένα θύμα και να στραφούν εναντίον  του .

Αντίθετα το θύμα  είναι ευάλωτο, εσωστρεφές , έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση ,βρίσκεται σε αδιέξοδο και αδυνατεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Λόγω του φόβου του αποξενώνεται κα απομονώνεται από τους ανθρώπους  γύρω του .Νιώθει ανασφάλεια και φοβάται να εκφράσει να εμπιστευτεί όλα όσα του συμβαίνουν στους φίλους του  ακόμα και στους γονείς του. Δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει όμως πως θα συνεχίσει να κινδυνεύει και να είναι το θύμα και μόνο αν μιλήσει θα δει τα προβλήματά του να λύνονται.


Συνοψίζοντας ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών θα πρέπει να εκλείψει από το σχολεία.

Αυτό θα γίνει μόνο όταν όλα τα παιδιά πιστέψουμε στη φιλία στην αγάπη στη συνεργασία Πρέπει να μάθουμε να λύνουμε τις διαφορές μας με συζήτηση και όχι με τη βία. Θα πρέπει μέσα στο σχολικό χώρο να αισθανόμαστε όλοι ασφαλείς , να εμπιστευόμαστε τους  εαυτούς μας τους γονείς μας τους δασκάλους μας τους φίλους μας. 


Λέμε ναι στη φιλία,  στη συνύπαρξη, στη συνεργασία . Όχι σε κάθε μορφή βίας.



Ελευθεριάδου Θεοδότη     

Τάξη  Γ1  Γυμνασίου Καπνοχωρίου.



 

Δημιουργία αφίσας






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...