Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

"Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ" - (ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ : ΕΝΟΤΗΤΑ 11η )

     
    ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ :


Όποιος τυχόν τολμήσει να χτυπήσει τον πατέρα ή τη μητέρα του ή τους παππούδες του, πρώτα πρώτα ο άνθρωπος που τον συναντά ας βοηθήσει το θύμα και ο μέτοικος ή ο ξένος, εάν βοηθήσει, να καλείται σε τιμητική θέση στους αγώνες, εάν δε βοηθήσει, να διώχνεται για όλη του τη ζωή από την πόλη του.
Όποιος δεν είναι μέτοικος αν βοηθήσει, ας επαινείται, αν όμως δε βοηθήσει ας του γίνει επίπληξη. Ο δούλος αν βοηθήσει, ας κερδίζει την ελευθερία του. Αν όμως δε βοηθήσει, ας δεχτεί με το μαστίγιο εκατό χτυπήματα.
Αν κάποιος καταδικαστεί για βιαιοπραγία κατά των γονιών του, πρώτα να εξορίζεται για όλη του τη ζωή από την πόλη του σε άλλη χώρα και να αποκλείεται από κάθε άλλη ιερή τελετή, και εάν γυρίσει από την εξορία να τιμωρείται με την ποινή του θανάτου.
Και αν κάποιος ελεύθερος πολίτης φάει ή πιει μαζί με έναν τέτοιο άνθρωπο, ή έχει οποιαδήποτε άλλη κοινωνική σχέση μ’ αυτόν ή έστω και απλά συναντώντας τον κάπου  έρθει σε επαφή μαζί του με τη θέλησή του, ούτε σε κανένα ναό να μπαίνει ούτε στην αγορά ούτε στην πόλη γενικά παρά μόνο αφού εξαγνιστεί.


                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...