Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ - Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ - (ΙΣΤΟΡΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)

ΕΝΟΤΗΤΑ  32.


  • Η  Θέση  του  Βενιζέλου :

Η Ελλάδα : έπρεπε να μπει στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ (Αγγλογάλλοι), για να διευρύνει τα σύνορά της. Τη θέση αυτή στήριζαν οι λαϊκές τάξεις και η μεγαλοαστική τάξη, κυρίως εκτός Ελλάδας και βασίζονταν στη Μεγάλη Ιδέα.

  • Η  Θέση  του  Κωνσταντίνου :

Η Ελλάδα : έπρεπε να τηρήσει ουδετερότητα, επειδή δε μπορούσε να είναι  στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων, αν και ο ίδιος ήταν φιλογερμανός. Τη θέση αυτή στήριζαν κυρίως μικροαστικά στρώματα, που θεωρούσαν ότι κινδύνευαν από το μεγάλο κεφάλαιο και τμήμα των λαϊκών τάξεων, που δεν επιθυμούσε άλλο πόλεμο.

  • Η  σύγκρουση  Βενιζέλου  - Κωνσταντίνου :

1915 : ο Βενιζέλος θέλει να πάρει η Ελλάδα μέρος στην προσπάθεια της Αντάντ να καταλάβει τα Δαρδανέλια → ο Κων/νος αρνείται → ο Βενιζέλος παραιτείται →  στις νέες εκλογές και πάλι κερδίζει ο Βενιζέλος → πάλι παραιτείται →  στις επόμενες εκλογές οι Φιλελεύθεροι απέχουν  → προκύπτει φιλοβασιλική κυβέρνηση
Αντάντ : παραβιάζει την ελληνική ουδετερότητα και αποβιβάζει στρατεύματα στη Θεσ/νίκη

1916 : γερμανικά και βουλγαρικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Α. Μακεδονία, ενώ οι ελληνικές δυνάμεις της περιοχής παραδίνονται χωρίς αντίσταση, εφαρμόζοντας τις εντολές του Κων/νου «περί ουδετερότητας» → οι βενιζελικοί θεωρούν την πράξη αυτή προδοσία.

Αντάντ : απαιτεί από το βασιλιά να αφοπλίσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά αυτός οργανώνει τους  Επίστρατους (σώμα φιλοβασιλικών στρατιωτικών)

Βενιζέλος : δημιουργεί στη Θεσ/νίκη την Εθνική Άμυνα, μια οργάνωση που έκανε  κίνημα για να βγει η Ελλάδα στον πόλεμο με την Αντάντ . Εγκαθίσταται στη Θεσ/νίκη  η  Προσωρινή Κυβέρνηση της Θεσ/νίκης, που διενεργεί επιστράτευση.
Δαγκλής -Βενιζέλος -Κουντουριώτης


  • Ο Εθνικός Διχασμός  :

Δημιουργούνται δύο κράτη : το κράτος των Αθηνών (Κων/νος) και το κράτος της Θεσ/νίκης (Βενιζέλος) : εμφύλιος πόλεμος

  • Η  δυναμική επέμβαση της Αντάντ και η έξωση του Κων/νου :

Αντάντ : επιδιώκει να καταλάβει την Αθήνα, αλλά απωθείται από τους Επίστρατους του Κων/νου, ο οποίος εξαπολύει διώξεις σε βάρος βενιζελικών.
1917 : η Αντάντ καταλαμβάνει τον Πειραιά, επιβάλλει αποκλεισμό στη «βασιλική Ελλάδα» και αναγκάζει τον Κων/νο να εγκαταλείψει τη χώρα → νέος βασιλιάς ο διάδοχος Αλέξανδρος.

  • Η  ανάληψη της εξουσίας από το Βενιζέλο :

-          Έρχεται στην Αθήνα, σχηματίζει νέα κυβέρνηση και κηρύσσει τον πόλεμο 
           στις Κεντρικές Δυνάμεις.
-          Επαναφέρει τη Βουλή του 1915 (Βουλή των Λαζάρων)
-          Προχωρά σε διώξεις (απολύσεις, εξορίες) φιλοβασιλικών στρατιωτικών 
           και δημοσίων υπαλλήλων



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΝΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ (http://istografia.blogspot.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...