Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016

Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ - (ΙΣΤΟΡΙΑ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)

 


α. Η  αδυναμία  του  Βυζαντίου :

Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος : ανακατέλαβε την Πόλη από τους Δυτικούς (1261) και χάρη  στη διπλωματία του το Βυζάντιο γνωρίζει την τελευταία του αναλαμπή.
14ος αι. : εμφύλιοι πόλεμοι → οικονομική κατάρρευση (υποτίμηση νομίσματος, βαριά φορολογία, εξαθλίωση) και στρατιωτική : μείωση στρατού και στόλου, κυριαρχία ξένων μισθοφόρων
    επαναστάσεις του λαού και της μεσαίας τάξης στη Θεσ/νίκη και Αδριανούπολη → το Βυζάντιο είναι πια μια αυτοκρατορία των Στενών                                     
 β. Οθωμανοί  και  οι  κατακτήσεις  τους :
  
Οθωμανοί : τουρκική φυλή, ασιάτες νομάδες, που μετανάστευσαν κοντά στην Προύσα και οργανώθηκαν από τον σουλτάνο Οσμάν ή Οθμάν
Μ. Ασία : έπεσε στα χέρια των Οθωμανών, επειδή δεν υπήρχαν πια οι βυζαντινοί ακρίτες, αλλά οι φανατικοί μαχητές του Ισλάμ, οι γαζήδες.

Γενίτσαροι


Παιδομάζωμα : στρατολόγηση χριστιανόπαιδων , για να δημιουργηθεί ο επίλεκτος στρατός των γενιτσάρων («νέος στρατός»)

 14ος αι : πέρασαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη, κατακτώντας την Καλλίπολη
Μάχη του Κοσσυφοπεδίου (1389) : οι Οθωμανοί νικούν τους Σέρβους και κυριαρχούν πια στα Βαλκάνια


γ. Προσπάθειες  ανάσχεσης  των  Οθωμανών :

Μάχη της Άγκυρας (1402) : οι Μογγόλοι νικούν το Βαγιαζήτ, οθωμανό σουλτάνο και το ετοιμόρροπο Βυζάντιο κερδίζει άλλα 50 χρόνια ζωής.
             Ιωάννης Η’ : ταξιδεύει για βοήθεια στη Δύση → στη σύνοδο της Φερράρας - Φλωρεντίας αποδέχεται την «Ένωση» των δύο Εκκλησιών (ουσιαστικά την υποταγή της Ορθόδοξης στην Καθολική εκκλησία)
  ο βυζαντινός λαός ποτέ δεν αποδέχτηκε την υποχώρηση αυτή, που αποδείχτηκε μάταιη, καθώς η Δύση δεν βοήθησε το Βυζάντιο μπροστά στον τουρκικό κίνδυνο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΝΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ (http://istografia.blogspot.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...