Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

ΤΑ ΑΙΤΙΑ, Η ΕΚΡΗΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΟΥ Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (ΙΣΤΟΡΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)

 ΕΝΟΤΗΤΑ  31.

Τα  αίτια :
  1. Ιμπεριαλισμός : η επιθετική πολιτική της Γερμανίας, για να αποκτήσει πρώτες ύλες, καύσιμα και αγορές, την έφερε σε σύγκρουση με Αγγλία και Γαλλία που έλεγχαν τότε τις περισσότερες και πλουσιότερες αποικίες.
  2. Εθνικισμός : έπαιξε ρόλο η συμπεριφορά ηγετών και λαών, που δεν ήταν διατεθειμένοι να καταπνίξουν τα εθνικά τους αισθήματα για τη διατήρηση της ειρήνης.
  3. Μιλιταρισμός : ενισχύονται οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί, ο πόλεμος προβάλλεται ως μέσο επίλυσης των διαφορών.

Τα  αντίπαλα  στρατόπεδα :

Κεντρικές Δυνάμεις  ή Τριπλή Συμμαχία : Γερμανία, Αυστροουγγαρία, ΙταλίαΕγκάρδια ή Τριπλή Συνεννόηση (Αντάντ) :Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία

Η  αφορμή :
Σεράγιεβο (1914) : δολοφονήθηκε ο διάδοχος του αυστριακού θρόνου, Φραγκίσκος Φερδινάνδος, από ένα νεαρό Σέρβο εθνικιστή →  κηρύχθηκε ο πόλεμος
Τα  κύρια μέτωπα :

Δυτικό Μέτωπο :  εκατοντάδες χιλιόμετρα αμυντικής γραμμής (χαρακώματα), όπου σε τραγικές συνθήκες ζουν και πολεμούν Γερμανοί και Γάλλοι στα σύνορα Βελγίου - Γαλλίας

Ανατολικό Μέτωπο : στα σύνορα Ρωσίας - Πρωσίας και αργότερα στα Βαλκάνια, καθώς η οθωμανική αυτοκρατορία μπαίνει στον πόλεμο στο πλευρό των Κεντρικών δυνάμεων.

Συμμαχίες  και  ανακατατάξεις :

1915 : η Βουλγαρία τάσσεται με τις Κεντρικές Δυνάμεις → η Αντάντ διοργανώνει επιχείρηση κατάληψης της Καλλίπολης και των Δαρδανελίων (Τουρκία) , αλλά αποκρούεται από τους Τούρκους  αποβιβάζει στρατό στη Θεσ/νίκη, ενώ η Ελλάδα είναι ακόμη ουδέτερη. Αντίθετα, η Ιταλία αλλάζει στρατόπεδο και προσχωρεί στην Αντάντ.

Η  καμπή   του  1917 :
Γαλλία : ανάπτυξη του αντιπολεμικού κινήματος, ανταρσίες στο μέτωπο που αντιμετωπίζονται με εκτελέσεις Γάλλων στρατιωτών.

Ρωσία : εκδηλώνεται σοσιαλιστική επανάσταση που ανατρέπει τον Τσάρο, 
συνάπτει συνθήκη ειρήνης με τη Γερμανία και αποχωρεί από τον πόλεμο.

Η.Π.Α. : συμμαχούν με την Αντάντ

Ελλάδα : εισέρχεται στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ

Προς  το  τέλος  του  πολέμου :

1918 : οι Κεντρικές Δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους συνθηκολογούν, στη Γερμανία 
ξεσπά σοσιαλιστική επανάσταση που ανατρέπει τον Κάιζερ (αυτοκράτορα)

Τελικός απολογισμός του Μεγάλου Πολέμου :

 8.000.000 νεκροί, 20.000.000 τραυματίες, τεράστιες υλικές ζημιές στην Ευρώπη, που  χάνει την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία της.


Λίγη ακόμη ιστορία ... εδώ

Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από την κάμερα ενός γερμανού στρατιώτη :

http://www.alexiptoto.com/%CE%9F-%CE%91-%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%A0%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA/ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΝΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ (http://istografia.blogspot.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...