Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016

ΙΣΤΟΡΙΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ : ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Α΄ΦΑΣΗ (431-421 π.Χ.)Τι ήταν ο Πελοποννησιακός πόλεμος ;
Ήταν ένας μακροχρόνιος πόλεμος (κράτησε 27 χρόνια) ανάμεσα στη Σπάρτη και την Αθήνα, (συμμετείχαν και άλλες ελληνικές πόλεις), δηλαδή ένας εμφύλιος πόλεμος, που είχε καταστροφικές συνέπειες.

Ποιες ήταν οι αιτίες που οδήγησαν στον Πελοποννησιακό πόλεμο ;

1.    Η Αθήνα προσπαθεί να επεκτείνει το εμπόριό της στη Δύση (Ιόνιο πέλαγος) και αυτό δυσαρεστεί την Κόρινθο, σύμμαχο της Σπάρτης, που βλέπει να απειλούνται τα οικονομικά της συμφέροντα.
2.    Η Αθήνα και η Σπάρτη έχουν διαφορετικά πολιτεύματα και διαφορετικό τρόπο ζωής και σκέψης.
3.    Η αριστοκρατική Σπάρτη βλέπει με δυσπιστία τη δύναμη της δημοκρατικής Αθήνας συνεχώς να αυξάνεται.
Οι αφορμές :
1.       Η ανάμειξη των Αθηναίων στη διαμάχη ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Κόρινθο για την Επίδαμνο.
2.      Η αποστασία (επανάσταση ενάντια στην αθηναϊκή συμμαχία) της Ποτίδαιας με παρακίνηση των Κορίνθιων.
3.      Η απαγόρευση από τον Περικλή στα πλοία των Μεγαρέων, συμμάχων της Σπάρτης, να αγκυροβολούν σε λιμάνια της Αθηναϊκής συμμαχίας και να διεξάγουν εμπόριο (Κατά Μεγαρέων ψήφισμα).

Συνέδριο στη Σπάρτη : Κορίνθιοι και Μεγαρείς, με τη συμπαράταξη και της φιλοπόλεμης σπαρτιατικής μερίδας, ισχυρίζονται ότι ο πόλεμος είναι η μόνη λύση. Επικρατούν οι φιλοπόλεμοι και οι εχθροπραξίες αρχίζουν το 431 π.Χ.

Τι συμβαίνει στην αρχή του πολέμου ;

  • Επειδή οι Σπαρτιάτες λεηλατούν την Αττική, ο πληθυσμός της υπαίθρου συγκεντρώνεται μέσα στην Αθήνα, που προστατεύεται από τα τείχη της.
  • Εκεί λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης ξεσπά μια μολυσματική ασθένεια, (ο λοιμός) που σκοτώνει πολλούς κατοίκους. Ανάμεσά τους και ο Περικλής πεθαίνει από την ασθένεια.

Αποτέλεσμα :     Οι Αθηναίοι έτσι έχασαν τον αρχηγό τους και μαζί μ’ αυτόν και το ηθικό τους (δηλαδή την ψυχική τους δύναμη).

Άλλα γεγονότα : 

  1. Αποστασία της Λέσβου  : τιμωρείται από τους Αθηναίους με αγριότητα
  2. Ήττα των Σπαρτιατών στη Σφακτηρία (Πύλος)
  3. Μεταφορά του πολέμου στη Μακεδονία (Αμφίπολη) : θάνατος Κλέωνα και Βρασίδα

Πώς τελειώνει η α’ φάση του πολέμου ;
Έχουν περάσει 10 χρόνια από την αρχή του πολέμου, με αποτέλεσμα και οι δύο αντίπαλοι να έχουν κουραστεί και να ζητούν ειρήνη.  Αυτή υπογράφεται με πρωτοβουλία του Νικία, ηγέτη του αριστοκρατικού κόμματος της Αθήνας, γι’ αυτό και ονομάζεται Νικίειος ειρήνη  (421 π. Χ).ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΝΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ (http://istografia.blogspot.gr)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...