Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ


            

 ΕΝΟΤΗΤΑ 4 : ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ-ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

     Φύλλο εργασίας

Α. Κείμενο
[O νέος ρόλος της Eυρώπης στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης][...]
 Εκτός των συνόρων της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται αντιμέτωπη με τον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο της παγκοσμιοποίησης. [...] Ποιος είναι ο ρόλος της Ευρώπης στον νέο αυτό κόσμο; Δεν πρέπει η Ευρώπη, τώρα που είναι επιτέλους ενωμένη, να αναλάβει ηγετική θέση στη νέα πλανητική τάξη, τη θέση μιας δύναμης που μπορεί και να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και να δείξει την κατεύθυνση για τη μελλοντική πορεία πολλών χωρών και λαών; Η Ευρώπη, ως ήπειρος των ανθρωπιστικών αξιών, της Μάγκνα Κάρτα, της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων, της Γαλλικής Επανάστασης, της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, η ήπειρος της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και πάνω από όλα της ποικιλομορφίας, έννοιας που εγκλείει τον σεβασμό των γλωσσών, των πολιτισμών και των παραδόσεων του άλλου. Το μοναδικό σύνορο που χαράσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Η Ένωση είναι ανοικτή μόνο για χώρες που σέβονται ορισμένες θεμελιώδεις αξίες, όπως τις ελεύθερες εκλογές, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και το κράτος δικαίου. Τώρα που ζούμε [...] σε έναν παγκοσμιοποιημένο αλλά και κατακερματισμένο κόσμο, η Ευρώπη πρέπει να επωμισθεί τις ευθύνες της, σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση της παγκοσμιοποίησης. Ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει είναι ο ρόλος μιας δύναμης που δρα αποφασιστικά εναντίον κάθε βίας, κάθε τρομοκρατίας, κάθε φανατισμού, αλλά και η οποία δεν κλείνει τα μάτια μπροστά στην αδικία που ταλανίζει τον πλανήτη. Με λίγα λόγια, μια δύναμη η οποία επιθυμεί να μεταβάλει τις παγκόσμιες σχέσεις κατά τρόπον ώστε να αποφέρουν οφέλη όχι μόνο στις πλούσιες αλλά και στις φτωχότερες χώρες. Μια δύναμη που θέλει να εντάξει την παγκοσμιοποίηση σε ηθικό πλαίσιο, ώστε να βασίζεται στην αλληλεγγύη και την αειφόρο ανάπτυξη.
 Λάκεν, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διακυβερνητική διάσκεψη της E.E., Δεκέμβριος 2001
(Προτείνεται να αναζητήσετε πληροφορίες για έννοιες του κειμένου:
Μάγκνα Κάρτα,  Διακήρυξη των Δικαιωμάτων,  Γαλλική Επανάσταση,  πτώση του Τείχους του Βερολίνου.)
Β. Παρατηρήσεις
1. Ποιος είναι ο ρόλος που πρέπει να αναλάβει η Ευρώπη στο σύγχρονο κόσμο της παγκοσμιοποίησης, σύμφωνα με το κείμενο; (αξιοποιήστε τα στοιχεία του κειμένου χωρίς να τα αντιγράψετε).
2.Να σχολιάσετε το απόσπασμα του κειμένου  «με λίγα λόγια… ανάπτυξη»  σε μία παράγραφο.
3. α. Να εντοπίσετε δύο αναφορικές προτάσεις στο κείμενο και να τις σχολιάσετε.
β. Σε δύο προτάσεις, όπου θα συναντήσετε το αναφορικό που, να το αντικαταστήσετε με ισοδύναμη αντωνυμία.
4. Να βρείτε συνώνυμα ή αντίθετα των παρακάτω λέξεων του κειμένου:
Βασίζεται =
Θεμελιώδεις =
Δικαιώματα ≠
Ελευθερία ≠
Πρέπει =
Παγκόσμιο ≠
Επωμισθεί =
Οφέλη ≠
5. Παραγωγή γραπτού λόγου
Είστε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γράψτε ένα άρθρο στο οποίο θα εκφράζετε τους φόβους αλλά και τις ελπίδες σας για  το κοινό  μέλλον των λαών της Ε.Ε( μία παράγραφος πρόλογος, δύο τουλάχιστον για το κύριο θέμα, μία επίλογος.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...