Δευτέρα, 2 Μαΐου 2016

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (ΙΣΤΟΡΙΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)             Ο Αλέξανδρος έγινε βασιλιάς το 336 π. Χ. σε ηλικία 20 ετών.

Τι είδους άνθρωπος είναι ;
1.    Είναι μαθητής του μεγάλου φιλόσοφου, του Αριστοτέλη, έχει λάβει παιδεία ελληνική (Πίνδαρος, Ηρόδοτος, Θουκυδίδης)  και αγαπημένος του ήρωας είναι  ο Αχιλλέας στον Τρωικό πόλεμο.
2.      Όνειρό του ήταν να διαλύσει την περσική αυτοκρατορία και να διαδώσει τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της οικουμένης.
Η εκστρατεία προς την Ασία
Δαρείος
       
    Ο Αλέξανδρος συγκαλεί το Συνέδριο της Κορίνθου και ονομάζεται από αυτό «στρατηγός αυτοκράτορας» των Ελλήνων. Κατόπιν αρχίζει να προετοιμάζει την εκστρατεία εναντίον της Περσίας. Βασιλιάς της ήταν ο Δαρείος ο Γ’ ο Κοδομανός. Το 334 π. Χ. ξεκινά  με 40.000 περίπου άνδρες και διαβαίνει τον Ελλήσποντο.

Οι κυριότερες μάχες ήταν οι ακόλουθες:
  • ­                Στο Γρανικό ποταμό (334), όπου νικά και γίνεται κυρίαρχος της Μικράς Ασίας.
  • ­                Στην πεδιάδα της Ισσού (333), όπου οι Έλληνες νικούν πάλι.
  • ­                Στη συνέχεια εισβάλλει στην Αίγυπτο και ιδρύει την Αλεξάνδρεια. Η πόλη αυτή θα εξελιχθεί στο σπουδαιότερο οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο της Μεσογείου.
  • ­                Στα Γαυγάμηλα της Περσίας (331), όπου ο περσικός στρατός συντρίβεται. Μετά τη δολοφονία του Δαρείου ο Αλέξανδρος στέφεται ως νόμιμος βασιλιάς σε όλη την περσική αυτοκρατορία.
Το τέλος της εκστρατείας
­                  
                      Όνειρο του Αλέξανδρου είναι να φθάσει στο ανατολικότερο σύνορο της οικουμένης, που πίστευαν ότι βρίσκεται στην Ινδία. Τελευταία μάχη : στον Yδάσπη, παραπόταμο του Ινδού ποταμού, αντιμέτωπος με τον Ινδό βασιλιά Πώρο (326 π.Χ.), τον οποίο και νίκησε. Από τον Yδάσπη προχωρεί προς τον άλλο παραπόταμο του Ινδού, τον Ύφαση. Επιθυμεί να φτάσει ως τον ποταμό Γάγγη, όμως  ο στρατός του αντιδρά και τελικά επιστρέφουν στα Σούσα. (324 π. Χ).

Το 323 π. Χ. πεθαίνει και το πρόσωπό του μυθοποιείται.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟΔιαδραστικός χάρτης της εκστρατείας του : 

http://blogs.sch.gr/billbas/files/2013/01/alexander.swf Ο ιστορικός άτλαντας της Μεσογείου για τον Μ. Αλέξανδρο:


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΝΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ (http://istografia.blogspot.gr)


ΠΕΡΣΕΠΟΛΗ : Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΣΕ 3D ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...