Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

ΙΣΤΟΡΙΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ : ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ - Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ



  • Μετά τους περσικούς πολέμους στην Αθήνα υπάρχουν δύο πολιτικά κόμματα : το αριστοκρατικό με αρχηγό τον Κίμωνα και το δημοκρατικό με αρχηγό τον Περικλή.
  • Ο Μιλτιάδης και ο Θεμιστοκλής πεθαίνουν ο ένας στη φυλακή και ο άλλος στην εξορία.
  • Ο Κίμωνας, αν και αριστοκράτης, υποτάσσεται στη  δημοκρατία. Δέχεται τον εξοστρακισμό του το 461 π. Χ. και, όταν η Αθήνα τον ανακαλεί, τίθεται επικεφαλής του στόλου των Αθηναίων εναντίον των Περσών και πεθαίνει στη Σαλαμίνα της Κύπρου.
  • Ο Περικλής, παρόλο που απέκτησε μεγάλη εξουσία, υποστήριζε πάντα το δημοκρατικό πολίτευμα, ήταν ο πρώτος ανάμεσα στους πολίτες.
Ποιος είναι ο Περικλής και πώς αποκτά την εξουσία;
  • Ο Περικλής είχε αριστοκρατική καταγωγή και έλαβε σπουδαία μόρφωση. Εμφανίζεται στην πολιτική σκηνή της Αθήνας το 462 π.Χ. στο πλευρό του Εφιάλτη, που ήταν τότε αρχηγός του δημοκρατικού κόμματος.
  • Οι δυο τους προσπαθούν να κάνουν το πολίτευμα πιο δημοκρατικό και αφαιρούν από το αριστοκρατικό  δικαστήριο του Άρειου Πάγου τη μεγάλη εξουσία που είχε.
  • Μετά τη δολοφονία του Εφιάλτη ο Περικλής γίνεται αρχηγός  των Δημοκρατικών και εφαρμόζει το προσωπικό πολιτικό του πρόγραμμα.
Ποιο είναι το πολιτικό πρόγραμμα του Περικλή ;
  1. Όλοι οι πολίτες της Αθήνας να είναι ίσοι απέναντι στους νόμους, όμως να έχουν και τη δυνατότητα να ζήσουν μια άνετη ζωή.
  1. Ακόμα και οι φτωχοί να μπορούν να αναλαμβάνουν αξιώματα. Γι’ αυτό  τους δίνεται ένα χρηματικό επίδομα, που ονομάζεται μισθοφορία, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις της Εκκλησίας του Δήμου.
  1. Επειδή οι Αθηναίοι πίστευαν ότι το θέατρο έχει μεγάλη εκπαιδευτική σημασία, για να μπορούν οι φτωχοί πολίτες να παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις, τους δίνονται χρήματα, που ονομάζονται θεωρικά.
 

  1. Κατασκευάζονται μεγάλα δημόσια έργα με σκοπό να δοθεί εργασία σε πολλούς και να ομορφύνει με σπουδαία έργα τέχνης η  Αθήνα.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του Περικλή ;

Η Αθήνα είναι πια η πιο σπουδαία πόλη της Ελλάδας και αναπτύσσει έναν μεγάλο πολιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...