Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019

" ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ " - ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΕΝΟΤΗΤΑ 3η

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ"Αδικία και εξιλέωση "


 Η Άρτεμη, η θεά του κυνηγιού, γοργή σαν τον άνεμο κι ανελέητη σαν το φως, αστόχησε, κάποια μέρα, στο κυνή­γι. Τ' αλάθητα βέλη της δε βρήκανε κανένα στόχο, τα λα­μπερά μάτια της δε βρήκανε καμιά φωλιά.

Καθώς γυρνούσε στον τόπο της, γεμάτη ασίγαστη οργή, έπεσε πάνω σ’ ένα βοσκόπουλο που ταίριαζε τραγούδια στη φλογέρα του και καταγινόταν με χαρούμενους σκοπούς.

«Εσύ φταις!», του φώναξε τυφλωμένη από τη μανία της η θεά. «Με τα τραγούδια σου, μου διώχνεις τ' αγρίμια και μου χαλάς το κυνήγι!»

Και φοβερή, η θεά ορμάει πάνω στο αγόρι και του βγάζει τα μάτια.

Μόλις έκανε αυτό το έγκλημα, η Άρτεμη συνήρθε. Ντροπιάστηκε και μετάνιωσε. Κι επειδή ήταν θεά, όσο εύκολα αδικούσε τόσο εύκολα διόρθωνε το κακό. Με μια θεϊκή αστραπή ξανάδωοε στο βοσκόπουλο το φως του.
Αλλά απ’ τα μάτια του, που έπεσαν στα χώμα, άνθισαν άγρια γαρίφαλα.


Ζωή Βαλάση, «0 κήπος των μεταμορφώσεων», εκδ. Κέδρος, 2002
ΠΗΓΗ : ΕΔΩ


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ :


1. Το κείμενο που διαβάσατε είναι ένα αφηγηματικό κείμενο. Μπορείτε να συμπληρώ­σετε τον παρακάτω πίνακα με βάση το κείμενο;
Τόπος (Πού;)
Χρόνος (Πότε;)ΉρωεςΤο πρόβλημα - Ο
 στόχοςΗ δράση -Τα αποτελέσματαΗ λύση

2. Με βάση τα στοιχεία που συμπληρώσατε στον παραπάνω πίνακα γράψτε μια περίληψη σε 50-60 λέξεις. ΠΑΡΑΓΩΓΗ  ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ :  Σας δίνεται η αρχή μιας ιστορίας :  " Επιτέλους φτάσαμε στο δάσος ! Όλοι νιώθαμε  πολύ χαρούμενοι με αυτήν την εκδρομή. Αμέσως τρέξαμε ανάμεσα στα δέντρα. Και ξαφνικά...». Συνεχίστε περιγράφοντας μια φανταστική ιστορία σε ένα μαγεμένο δάσος. (150 περίπου λέξεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...