- Μετά τους περσικούς πολέμους στην Αθήνα υπάρχουν δύο πολιτικά κόμματα : το αριστοκρατικό με αρχηγό τον Κίμωνα και το δημοκρατικό με αρχηγό τον Περικλή.
- Ο Μιλτιάδης και ο Θεμιστοκλής πεθαίνουν ο ένας στη φυλακή και ο άλλος στην εξορία.
- Ο Κίμωνας, αν και αριστοκράτης, υποτάσσεται στη δημοκρατία. Δέχεται τον εξοστρακισμό του το 461 π. Χ. και, όταν η Αθήνα τον ανακαλεί, τίθεται επικεφαλής του στόλου των Αθηναίων εναντίον των Περσών και πεθαίνει στη Σαλαμίνα της Κύπρου.
- Ο Περικλής, παρόλο που απέκτησε μεγάλη εξουσία, υποστήριζε πάντα το δημοκρατικό πολίτευμα, ήταν ο πρώτος ανάμεσα στους πολίτες.
Ποιος
είναι ο Περικλής και πώς αποκτά την εξουσία;
- Ο Περικλής είχε αριστοκρατική καταγωγή και έλαβε σπουδαία μόρφωση. Εμφανίζεται στην πολιτική σκηνή της Αθήνας το 462 π.Χ. στο πλευρό του Εφιάλτη, που ήταν τότε αρχηγός του δημοκρατικού κόμματος.
- Οι δυο τους προσπαθούν να κάνουν το πολίτευμα πιο δημοκρατικό και αφαιρούν από το αριστοκρατικό δικαστήριο του Άρειου Πάγου τη μεγάλη εξουσία που είχε.
- Μετά τη δολοφονία του Εφιάλτη ο Περικλής γίνεται αρχηγός των Δημοκρατικών και εφαρμόζει το προσωπικό πολιτικό του πρόγραμμα.
Ποιο
είναι το πολιτικό πρόγραμμα του Περικλή ;
- Όλοι οι πολίτες της Αθήνας να είναι ίσοι απέναντι στους νόμους, όμως να έχουν και τη δυνατότητα να ζήσουν μια άνετη ζωή.
- Ακόμα και οι φτωχοί να μπορούν να αναλαμβάνουν αξιώματα. Γι’ αυτό τους δίνεται ένα χρηματικό επίδομα, που ονομάζεται μισθοφορία, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις της Εκκλησίας του Δήμου.
- Επειδή οι Αθηναίοι πίστευαν ότι το θέατρο έχει μεγάλη εκπαιδευτική σημασία, για να μπορούν οι φτωχοί πολίτες να παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις, τους δίνονται χρήματα, που ονομάζονται θεωρικά.
- Κατασκευάζονται μεγάλα δημόσια έργα με σκοπό να δοθεί εργασία σε πολλούς και να ομορφύνει με σπουδαία έργα τέχνης η Αθήνα.
Ποιο
είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του Περικλή ;
Η Αθήνα
είναι πια η πιο σπουδαία πόλη της Ελλάδας και αναπτύσσει έναν μεγάλο πολιτισμό.
2. ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤIΚΟ ΠΟΛIΤΕYΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟIΕIΤΑI - Ο ΠΕΡIΚΛΗΣ ΚΑI ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤIΚΟ ΠΟΛIΤΕYΜΑ from Kvarnalis75
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΝΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ (http://istografia.blogspot.gr/)
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΝΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ (http://istografia.blogspot.gr/)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου