ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ... ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ... ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ



Πριν πάω να γράψω , πρέπει να έχω κάνει τα εξής βήματα :
  • Να έχω διαβάσει την ενότητα / τις ενότητες προς εξέταση και να την/τις έχω κατανοήσει (όχι παπαγαλία, γιατί δε θα ξέρω τι να γράψω).
  • Να μπορώ να απαντώ σε διαφόρων τύπων ερωτήσεις (ορισμούς, αντιστοιχίσεις, σωστό-λάθος, συμπλήρωσης κενών, σύντομης ανάπτυξης, σχολιασμού).
  • Να ξέρω να απαντώ στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου.
  •  Να είμαι σε θέση να σχολιάζω τα παραθέματα και τις εικόνες του βιβλίου.
 
 
Όταν γράφω , είμαι συγκεντρωμένος/η στο γραπτό μου, διαβάζω καλά τις εκφωνήσεις και απαντώ μόνο σε ό,τι μου ζητείται. Δεν αφήνω κανένα ερώτημα αναπάντητο και στο τέλος ξαναελέγχω το γραπτό μου. Προσέχω αυτό που γράφω να είναι κατανοητό στους άλλους και να βγάζει νόημα!
 
 

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ... ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ


ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Πριν πάω να γράψω φροντίζω να έχω κάνει τα εξής :

1. Να έχω διαβάσω τη γραμματική και το συντακτικό (το Β μέρος) και τα γλωσσικά φαινόμενα (το Γ ή και Δ μέρος) της ενότητας / των ενοτήτων που γράφω  και να μπορώ λύνω τις ασκήσεις του βιβλίου και άλλες παρόμοιες.

2. Να ξέρω να αναπτύσσω τα θέματα που υπάρχουν στις δραστηριότητες παραγωγής λόγου, δηλαδή τις εκθέσεις (το Ε ή ΣΤ μέρος)  της ενότητας / των ενοτήτων προς εξέταση.

3. Καλό είναι να ρίξω και μια ματιά στο τετράδιο εργασιών (μερικές φορές το κείμενο και οι ασκήσεις μπαίνουν από εκεί).

4. Ξαναδιαβάζω το υλικό που έχω κάνει στην τάξη με το / τη φιλόλογό μου.


Όταν γράφω είμαι συγκεντρωμένος/η στο γραπτό μου, διαβάζω καλά τις εκφωνήσεις και απαντώ μόνο σε ό,τι μου ζητείται. Δεν αφήνω κανένα ερώτημα αναπάντητο και στο τέλος ξαναελέγχω το γραπτό μου. Προσέχω αυτό που γράφω να είναι κατανοητό στους άλλους και να βγάζει νόημα!!! Δίνω ιδιαίτερη σημασία στην παραγωγή γραπτού λόγου, που βαθμολογείται με 10 μονάδες.

 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Πριν πάω να γράψω πρέπει να έχω κάνει τα εξής βήματα :

  1. Να έχω διαβάσει και κατανοήσει το κείμενο.
  2. Να ξέρω το θέμα του.
  3. Να κάνω την περίληψή του.
  4. Να το χωρίζω σε ενότητες και να βάζω πλαγιότιτλους.
  5. Να απαντώ σε όλες τις ερωτήσεις του βιβλίου.
  6. Να σχολιάζω συγκεκριμένες φράσεις.
  7. Να εντοπίζω τα σχήματα λόγου(παρομοιώσεις, μεταφορές, ασύνδετο σχήμα) και τις εικόνες .
  8. Να γράφω τους χαρακτηρισμούς και τα συναισθήματα των ηρώων.
  9. Να ξέρω για την αφήγηση, τον αφηγητή και τους αφηγηματικούς τρόπους.
  10. Να σχολιάζω τη γλώσσα και το ύφος του κειμένου.

Όταν γράφω είμαι συγκεντρωμένος/η στο γραπτό μου, διαβάζω καλά τις εκφωνήσεις και απαντώ μόνο σε ό,τι μου ζητείται. Δεν αφήνω κανένα ερώτημα αναπάντητο και στο τέλος ξαναελέγχω το γραπτό μου. Προσέχω αυτό που γράφω να είναι κατανοητό στους άλλους και να βγάζει νόημα!!! Το κλειδί είναι η κατανόηση του κειμένου.

 ΠΗΓΗ :http://filologoupoli.blogspot.gr
 

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟ ΒΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ



Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟ ΒΕΝΕΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ



          Συνθήκες διαβίωσης


Ορισμένες περιοχές του ελλαδικού χώρου (Κύπρος, Κρήτη, Επτάνησα) παρέμειναν βενετοκρατούμενες μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.


Οι Βενετοί επέβαλαν το δυτικό φεουδαρχικό σύστημαπροσαρμοσμένο στις ελληνικές συνήθειες.
Υπήρξαν αντιστάσεις του ελληνικού πληθυσμού, που εκδηλώθηκαν με ποικίλες ενέργειες.


Στον πολιτιστικό τομέα, η Βενετία λειτούργησε θετικά ευνοώντας τη μόρφωση Ελλήνων στα ιταλικά πανεπιστήμια, οι οποίοι έγιναν στη συνέχεια φορείς παιδείας στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.


         Γράμματα και τέχνες


Χαρακτηριστικά της κρητικής λογοτεχνίας:


(α) Η χρησιμοποίηση της κρητικής διαλέκτου.

(β) Ο συγκερασμός ελληνικών και αναγεννησιακών χαρακτηριστικών.

Σημαντικά έργα της κρητικής λογοτεχνίας:


(α) Το έμμετρο μυθιστόρημα ο Ερωτόκριτος του Β. Κορνάρου.

(β) Η τραγωδία Ερωφίλη του Γ. Χορτάτση.


Κρητική σχολή: καλλιτεχνική σχολή στη βενετοκρατούμενη Κρήτη της οποίας κύριος εκπρόσωπος είναι ο Θεοφάνης Στρελίτζας Μπαθάς, γνωστός ως Θεοφάνης ο Κρης, που κατάφερε να δημιουργήσει προσωπικό ύφος συνδυάζοντας στοιχεία της παλαιολόγειας παράδοσης και της δυτικής τέχνης.


Επτανήσιοι ζωγράφοι: ακολουθούν την κρητική παράδοση, μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους το 1669, με επιδράσεις από την αναγέννηση και το μπαρόκ.

 
ΠΗΓΗ : www.2gymanli.gr



Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ



ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΝ

Τα πρώτα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για τον υπόδουλο ελληνισμό (ραγιάδες). Έπρεπε να υποστούν: βαριά φορολογία (κεφαλικός, χαράτσι), διοικητικές αυθαιρεσίες, παιδομάζωμα (γενίτσαροι), εξισλαμισμό, υποχρεωτική ναυτολόγηση (λεβέντες) κ.α.



ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ



1. ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΑ


Μετά την άλωση το 1453, ο Μωάμεθ Β΄ παραχώρησε στον πατριάρχη Γεννάδιο Β΄ πολλά προνόμια, καθιστώντας τον πνευματικό και πολιτικό ηγέτη (εθνάρχη) των ορθόδοξων υπόδουλων. Συγκεκριμένα, είχε το δικαίωμα να ιδρύει εκκλησιαστικά δικαστήρια για εκδίκαση αστικών υποθέσεων (διαζύγια, κληρονομιές) και επιβάλλει φόρους στους πιστούς. Έτσι μέσω της εκκλησίας, διοικούνταν εκατομμύρια χριστιανοί, καθώς αυτή διέθετε οργανωμένο διοικητικό δίκτυο (μητροπόλεις, επισκοπές, ενορίες κλπ).


2. ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ 

Ήταν ένα είδος τοπικής αυτοδιοίκησης (οι Έλληνες κάθε χωριού ή πόλης αποτελούσαν μια κοινότητα) με κοινοτικούς άρχοντες Έλληνες (πρόκριτοι, δημογέροντες) που εκλέγονταν από το λαό και είχαν φορολογικές, εκπαιδευτικές και άλλες δικαιοδοσίες. Αποτέλεσαν πόλο εθνικής συσπείρωσης.


3. ΦΑΝΑΡΙΩΤΕΣ

Ήταν μια ομάδα μορφωμένων αξιωματούχων από τη συνοικία Φανάρι της Κων/πολης. Ήταν γλωσσομαθείς και χρησιμοποιούνταν είτε ως διερμηνείς της Υψηλής Πύλης (δραγουμάνοι) είτε ως ηγεμόνες των παραδουνάβιων περιοχών. 

4. ΑΡΜΑΤΟΛΟΙ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ


Οι αρματολοί ήταν ένοπλα σώματα από Έλληνες που φυλούσαν ορισμένες περιοχές, κυρίως ακριτικές. Αρχικά δίωκαν τους κλέφτες οι οποίοι δεν ανήκαν στην υπηρεσία του σουλτάνου, αλλά κατέφευγαν στα βουνά για να αποφύγουν την τυραννία, ζώντας με ληστείες. Σιγά, σιγά όμως τα δύο αυτά αντίθετα σώματα, ταυτίστηκαν για να υπηρετήσουν την επανάσταση των Ελλήνων.



ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

Τους δύο πρώτους αιώνες μετά την Άλωση, οι δυσμενείς συνθήκες δεν επέτρεψαν την οικονομική άνοδο των Ελλήνων. Από τον 17ο αι. όμως, οι διομολογήσεις επέτρεψαν στους Έλληνες την ενασχόληση με το εμπόριο (θαλάσσιο και χερσαίο)καθώς οι Οθωμανοί δεν ενδιαφέρονταν γι’αυτόν τον τομέα. Η ανάπτυξη του εμπορίου και η μεγάλη ζήτηση προϊόντων έφερε αλλαγές και στην αγροτική οικονομία και τη βιοτεχνία. Ιδρύονται διάφοροι συνεταιρισμοί όπως στα Αμπελάκια. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στη δημιουργία μιας νέας εύπορης τάξης, της αστικής. 

  

ΠΑΙΔΕΙΑ ΥΠΟΔΟΥΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τα πρώτα χρόνια δεν υπήρχαν περιθώρια πολιτιστικής ανάπτυξης. Ωστόσο, η Εκκλησία με επίκεντρο την Πατριαρχική Ακαδημία και πνευματικοί άνθρωποι που σπούδασαν στη Δύση αναθέρμαναν την παιδεία (θρησκευτικός ουμανισμός). Η οικονομική ανάπτυξη ,οι στενότερες επαφές με τη Δύση και η βοήθεια της αστικής τάξης οδηγούν σε πολλαπλασιασμό των σχολείων. Κορύφωση αυτής της δραστηριότητας ήταν ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός, ένα πνευματικό κίνημα (1750-1821)που, επηρεασμένο από τον Ευρωπαϊκό , διαφωτισμό, επιδιώκει: ανάπτυξη παιδείας, θετικών επιστημών, ορθολογική σκέψη, χρήση λαϊκής γλώσσας, πολιτικά δικαιώματα και ισότητα. Κύριοι εκπρόσωποι υπήρξαν ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής.



ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από το 17ο αι. αναπτύσσεται η αρχιτεκτονική και η ζωγραφική ενώ μεγάλη άνθηση παρουσιάζει και η λαϊκή τέχνη σε όλους τομείς με αποκορύφωμα τη δημοτική ποίηση (δημοτικά τραγούδια).



ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Η μετανάστευση των Ελλήνων πριν την Άλωση συνεχίστηκε και μετά. Έτσι ιδρύθηκαν ελληνικές παροικίες στη δυτική, κεντρική και ανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στη νότια Ρωσία. (Βενετία, Βιέννη, Τεργέστη, Οδησσός κ.α). Οι παροικίες αποτέλεσαν εστίες οικονομικής και πνευματικής ανάπτυξης όλου του ελληνισμού καθώς επέτρεπαν νέους να σπουδάσουν εκεί, τυπογραφεία να διοχετεύουν βιβλία στους υπόδουλους αλλά και να χρηματοδοτούν την ίδρυση σχολείων στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.








                                              
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ :
  1. Ποιο ήταν το καθεστώς στο οποίο εντάχθηκαν οι υπόδουλοι Έλληνες τα πρώτα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας ;
  2. Ποιος ήταν ο ρόλος της Εκκλησίας ως εκπροσώπου των υπόδουλων ορθόδοξων ;
  3. Τι ήταν ο θεσμός της κοινότητας και ποια η σημασία του ;
  4. Να περιγράψετε την οργάνωση και το ρόλο των ακόλουθων κοινωνικών ομάδων στα πλαίσια του υπόδουλου Ελληνισμού : Φαναριώτες, Κλέφτες, Αρματολοί.
  5. Πώς επηρέασε τους υπόδουλους Έλληνες η σύναψη εμπορικών σχέσεων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με τις Δυτικές χώρες ;
  6. Να εξηγήσετε συνοπτικά τους εξής ιστορικούς όρους :Θρησκευτικός Ουμανισμός, Νεοελληνικός Διαφωτισμός 
  7. Παροικίες : τι ήταν, πού αναπτύχθηκαν και ποιά ήταν η σημασία τους για το ελληνισμό ;

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Η ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ



  • Μετά την επικράτησή τους επί της Καρχηδόνας οι Ρωμαίοι στράφηκαν προς τα ανατολικά, προς τον ελληνικό κόσμο.
  •  Η κατάσταση στον ελλαδικό χώρο:
 ⤷Οι Έλληνες = διαιρεμένοι και αποδυναμωμένοι.
 ⤷Οι δυνάμεις του ελληνισμού είχαν μεταφερθεί προς την Ασία.
 ⤷ Ελληνικές δυνάμεις ικανές για αντίσταση στους Ρωμαίους ήταν το Μακεδονικό κράτος  και οι δύο Συμπολιτείες.

  •  Πολιτική Ρώμης:
Εφαρμογή του «διαίρει και βασίλευε» κρατά τους Έλληνες αποδυναμωμένους.
 

Επέμβαση στα εσωτερικά των Ελλήνων παίρνει μέρος στο συνασπισμό κατά του Φιλίππου Ε’ της Μακεδονίας υπέρ της Αιτωλικής Συμπολιτείας νίκη Ρωμαίου Φλαμινίνου στις Κυνός Κεφαλές το 197 π.Χ.
    

Νέα σύγκρουση Ρωμαίων – Μακεδόνων : Αιμίλιος Παύλος εναντίον Μακεδόνα Περσέα: νίκη Ρωμαίων στη Πύδνα το 168 π.Χ. η Μακεδονία χάνει την ανεξαρτησία της.
 

Τελευταία αντίσταση από τις δυνάμεις της Αχαϊκής Συμπολιτείας : νικήθηκαν στον Ισθμό το 146 π.Χ..
 

Ο Οκταβιανός το 30 π.Χ. μετατρέπει την Αίγυπτο σε ρωμαϊκή επαρχία.

     ΠΗΓΗ : http://www.2gymanli.gr/images/stories/kaliosisAhistory/kefUen4.pdf

                    Διαβάστε :ΚΥΝΟΣ ΚΕΦΑΛΕΣ 197 π.Χ. - ΠΥΔΝΑ 168 π.Χ. - ΟΙ ΜΑΧΕΣ και
                       ΟΙ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΕΣ ΒΑΣΙΛΕΙΣ -ΦΙΛΙΠΠΟΣ Ε΄ ΚΑΙ ΠΕΡΣΕΑΣ εδώ



 

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ...ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΙΕΠ


Παρατηρήσεις και συμπεράσματα σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών της Ιστορίας στα σχολεία που προτείνει το ΙΕΠ εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων.
Αναλυτικά οι σχετικές παρατηρήσεις παρακάτω:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ στην έκτακτη συνεδρία της 25ης Απριλίου 2017,  που είχε ως αποκλειστικό θέμα τις παρατηρήσεις της ΠΕΦ επί του προτεινομένου από το ΙΕΠ  Προγράμματος Σπουδών για την Ιστορία κατ’ αρχάς αναφέρει τα εξής:
1.    Ευχαριστεί μεν για την πρόκληση συμμετοχής στον διάλογο,  θεωρεί όμως ότι η συζήτηση επί του πενήντα περίπου σελίδων ήδη διαμορφωμένου κειμένου δεν δίνει περιθώρια ουσιαστικών παρεμβάσεων. Εξάλλου οι προτάσεις τις οποίες ήδη η ΠΕΦ είχε αποστείλει στο ΙΕΠ ( έγγραφο της ΠΕΦ προς το ΙΕΠ 24/2/2017)  δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί υπόψη στο σχέδιο του Προγράμματος Σπουδών.
2.    Εκφράζει τη συνολική της αντίθεση  στο προτεινόμενο σχέδιο το οποίο μεταβάλλει ριζικά τον χαρακτήρα του μαθήματος της Ιστορίας εκτρέποντάς το προς κατευθύνσεις που δεν πληρούν τους επιστημονικούς και παιδαγωγικούς του  στόχους
3.    Στη συνέχεια παραθέτει  αναλυτικά επί μέρους παρατηρήσεις και απόψεις της Ένωσής μας, όπως αυτές προέκυψαν από τη μελέτη του προτεινομένου σχεδίου από το ΙΕΠ και καταλήγει με την κατάθεση γενικών συμπερασμάτων.
Α. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΣ) ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Δομή του ΠΣ Ιστορίας
Η επιλογή ΠΣ, που έχει τη μορφή curriculum, για το μάθημα της Ιστορίας, είναι από παιδαγωγική άποψη αναποτελεσματική καθώς  αφήνει τα περιθώρια επιλογής και αναδιάταξης της ύλης στον εκπαιδευτικό αποδυναμώνοντας τη χρήση του σχολικού εγχειριδίου.  Συντελεί έτσι στη διαμόρφωση ιστορικής παιδείας, εξαρτώμενης από τις προσωπικές επιλογές του εκπαιδευτικού. Η πολυδιάσπαση της γνώσης και η επιλεκτική προβολή θεμάτων υπονομεύει την ίδια τη γνώση.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο ΠΣ κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να διδάσκει ό,τι του είναι αρεστό και σύμφωνο με τις ιδεολογικές και πολιτικές του απόψεις. Η επιλογή θεμάτων μόνο φαινομενικά είναι δημοκρατική ενέργεια. Στην πραγματικότητα αποδομεί τον ελληνικό ιστορικό κορμό, προβάλλει τα επιμέρους και τα περιφερειακά έναντι των βασικών ιστορικών ζητημάτων.
Γενικοί σκοποί του μαθήματος της Ιστορίας
Τα μέλη της Επιτροπής επισημαίνουν: «θέλουμε πολίτες με ιστορική σκέψη και συνείδηση», τους διαφεύγει όμως ότι πρώτιστο μέλημα της Πολιτείας είναι η διαμόρφωση πολιτών με ιστορική σκέψη και εθνική συνείδηση, παράλληλα με την ιστορική.
Η ιστορική σημασία των γεγονότων δεν αφορά μόνο τα γεγονότα της Νεότερης και Σύγχρονης Εποχής, αντίθετα είναι συνδεδεμένη με την ιστορική πορεία του ελληνικού λαού/έθνους από το απώτατο παρελθόν μέχρι τις ημέρες μας.
Οι μαθητές πρέπει να γνωρίσουν ότι όλες οι πηγές δεν έχουν το ίδιο ιστορικό κύρος και ότι η αξιοποίηση των πηγών προϋποθέτει  την αξιολόγησή τους.
Η κατανόηση του χρόνου συνδέεται με  την ένταξη των γεγονότων στο παρελθόν και την ιστορική-χρονική τους διαδοχή.
Σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση ιστορικής οπτικής επισημαίνουμε ότι η ιστορική ερμηνεία πρέπει να γίνεται  με τα δεδομένα της εκάστοτε εξεταζόμενης  εποχής ώστε να αποφεύγονται ιστορικοί αναχρονισμοί  και εσφαλμένες ερμηνείες.
Η κατανόηση των ηθικών διαστάσεων της ιστορίας δεν πρέπει απλώς να επισημαίνει  διαφορές  ανάμεσα στο δικό μας ηθικό σύμπαν και σε εκείνο  των παρελθουσών κοινωνιών, αλλά να αναδεικνύει επίσης  ηθικές αξίες  με διαχρονική ισχύ.
Η κριτική σκέψη πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να προχωρούν στη “μεταγνώση”, δηλαδή στην παραγωγή γνώσης από μόνοι τους.
Η ιστορική αφήγηση -εφόσον εναλλάσσεται και με άλλες διδακτικές  πρακτικές και δεν είναι μονοδιάστατη- είναι παιδαγωγικά ωφέλιμη δεν αποτελεί τροχοπέδη για την καλλιέργεια των δεξιοτήτων των μαθητών, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες του ΠΣ. Η αναφορά σε «πλουραλιστική και ανεκτική εθνική ταυτότητα» συνιστά  διατύπωση αντιφατική  και αμφιλεγόμενη. Ο πλουραλισμός των απόψεων και η ανεκτικότητα του διαφορετικού είναι αξίες που πρέπει να καλλιεργηθούν στους μαθητές παράλληλα με την εθνική ταυτότητα.
Η δημοκρατική συνείδηση δεν αναιρεί την καλλιέργεια  της ελληνικής συνείδησης.

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

"Ο Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ" - ΙΣΤΟΡΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ



ΕΝΟΤΗΤΑ  47.

·         Ο πόλεμος στα Βαλκάνια

1939 : κατάληψη της Αλβανίας από την Ιταλία
15 Αυγούστου 1940 : βύθιση του ελληνικού αντιτορπιλικού «Έλλη» στην Τήνο από τους Ιταλούς.


·         Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος

28 Οκτωβρίου 1940 : Η Ιταλία απαιτεί από την Ελλάδα «γη και ύδωρ». Η Ελλάδα αρνείται (ΟΧΙ )
Αρχικά : οι Έλληνες υποχωρούν στις ιταλικές επιθέσεις, όμως από το Νοέμβρη του 1940 ξεκινά η ελληνική αντεπίθεση

→ καταλαμβάνονται οι πόλεις Κορυτσά, Αργυρόκαστρο, Άγιοι Σαράντα  και ο ελληνικός στρατός εισβάλλει 60 χλμ. στο αλβανικό έδαφος. Όλη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με θαυμασμό το ελληνικό έπος στην Αλβανία, απέναντι στην ιταλική υπερδύναμη.

Ιανουάριος 1941 : πεθαίνει ο Μεταξάς και πρωθυπουργός γίνεται ο Αλ. Κορυζής.

      Μάρτιος 1941 : οι Ιταλοί εξαπολύουν αντεπίθεση (εαρινή επίθεση), που όμως αποτυγχάνει.


·         Ο ελληνογερμανικός πόλεμος


Η Ελλάδα δέχεται τον Απρίλιο 1941 γερμανική επίθεση από την πλευρά της ήδη κατακτημένης Γιουγκοσλαβίας και από τη Βουλγαρία (σύμμαχο του Άξονα).


Ο ελληνικός στρατός προβάλλει ηρωική αντίσταση, δε μπορεί όμως να αντιμετωπίσει την πανίσχυρη γερμανική πολεμική μηχανή → το μέτωπο διασπάται και οι Γερμανοί κατευθύνονται προς την Αθήνα.

Ο αντιστράτηγος Τσολάκογλου υπογράφει συνθηκολόγηση και η Αθήνα παραδίνεται στις 27/4/1941.

Βασιλιάς, κυβέρνηση και ένοπλες δυνάμεις μεταβαίνουν στην Κρήτη, όπου συνεχίζεται για λίγο η αντίσταση (Μάχη της Κρήτης)

Μάιος 1941 : η Κρήτη καταλαμβάνεται και ο βασιλιάς με την κυβέρνησή του καταλήγει στο Κάιρο, όπου εγκαθίσταται  η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση (κυβέρνηση του Καΐρου) .


 

  
 

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Ο Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ



ΕΝΟΤΗΤΑ  46.

Αφορμή :  η γερμανική εισβολή στην Πολωνία (1/9/1939) → Βρετανία και Γαλλία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Γερμανία 

·         Οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη (1939-1941) :η Γερμανία έχει κατακτήσει : Πολωνία, Δανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Βέλγιο.

 Γαλλία : παραδίδεται και η γαλλική αντίσταση οργανώνεται στην Αγγλία από τον Ντε Γκολ.
Αγγλία : αντιμετωπίζει συνεχείς βομβαρδισμούς από τη γερμανική αεροπορία, αλλά δεν παραδίνεται (μάχη της Αγγλίας).

Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα : καταλαμβάνονται το 1941.

·         Η οργάνωση της κατεχόμενης Ευρώπης 

-          οργάνωση σύμφωνα με τα πρότυπα και τα συμφέροντα της ναζιστικής Γερμανίας
-          δέσμευση των οικονομικών πόρων
-          προπαγάνδα για να αναγνωριστεί η ανωτερότητα των Γερμανών
-          βιαιότητες, βασανιστήρια, μαζικές εκτελέσεις (Εβραίοι, Ρομά)

Ρωσίδες στο μέτωπο
· Η γερμανική επίθεση στη Σοβιετική Ένωση 
                                       Ξεκινά τον Ιούνιο του 1941 → οι Γερμανοί φτάνουν στα περίχωρα του Λένινγκραντ και της Μόσχας, αλλά δεν τις καταλαμβάνουν.
Λήγει το Φεβρουάριο του 1943 με τη νικηφόρα για τους Σοβιετικούς μάχη του Στάλινγκραντ



·         Οι επιχειρήσεις στην Αφρική
Δημιουργείται στη Β. Αφρική μέτωπο, όπου Ιταλοί και Γερμανοί συγκρούονται με συμμαχικές δυνάμεις και νικούν το Μάη του 1943
·         Οι επιχειρήσεις στην Άπω Ανατολή

Οι ΗΠΑ παραμένουν ουδέτερες τα 2 πρώτα χρόνια του πολέμου, μέχρι τις 7/12/1941, όταν η Ιαπωνία βομβαρδίζει τον αμερικανικό πολεμικό στόλο στη Χαβάη (Περλ Χάρμπορ) → δημιουργείται πολεμικό μέτωπο στον Ειρηνικό Ωκεανό

·         Το τέλος του πολέμου

-      Το 1943 η Ιταλία συνθηκολογεί και ο Μουσολίνι καθαιρείται.
-   6 Ιουνίου 1944 :  ισχυρές συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποιούν απόβαση στη Νορμανδία (κατεχόμενη Γαλλία) υπό τον στρατηγό Αϊζενχάουερ.
-      1944 : οι Σοβιετικοί αντεπιτίθενται
-      Μάης 1945 : συμμαχικά στρατεύματα κυκλώνουν το Βερολίνο, ο Χίτλερ αυτοκτονεί και η Γερμανία συνθηκολογεί.
-    Ιαπωνία : συνεχίζει τον πόλεμο μέχρι τον Αύγουστο 1945, όταν οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι με ατομικές βόμβες.
                                            
                 
                              Ο χάρτης του Β' Παγκοσμίου πολέμου με κίνηση


                          

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

" ΔΑΜΩΝ ΚΑΙ ΦΙΝΤΙΑΣ " - ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ 13η

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ :

Όταν ο Διονύσιος ήταν τύραννος, κάποιος Φιντίας Πυθαγόρειος που είχε συνωμοτήσει εναντίον του άρχοντα και επρόκειτο να τιμωρηθεί, ζήτησε από το Διονύσιο χρόνο, για να τακτοποιήσει προηγουμένως τις υποθέσεις του. Και είπε ότι θα δώσει έναν από τους φίλους του ως εγγυητή.

Και επειδή ο άρχοντας απόρησε αν υπάρχει τέτοιος φίλος που θα δεχτεί να φυλακιστεί αντί για εκείνον, προσκάλεσε ο Φιντίας κάποιον από τους φίλους του, που ονομαζόταν Δάμωνας και ήταν Πυθαγόρειος φιλόσοφος, ο οποίος αμέσως μπήκε εγγυητής. Κάποιοι λοιπόν επαινούσαν την υπερβολή της αγάπης προς τους φίλους και άλλοι καταλόγιζαν επιπολαιότητα και παραφροσύνη στον εγγυητή.

Και την καθορισμένη ώρα συγκεντρώθηκε όλος ο λαός περιμένοντας με αγωνία αν θα τηρήσει την υπόσχεσή του ο Φιντίας. Και όταν πια η ώρα πλησίαζε, ήρθε ο Φιντίας τρέχοντας την τελευταία στιγμή, χωρίς να το ελπίζει κανένας. Αφού λοιπόν έμεινε έκπληκτος ο Διονύσιος, απάλλαξε τον κατηγορούμενο από την τιμωρία και ζήτησε από τους δύο άνδρες να τον δεχτούν ως τρίτο στη φιλία τους.
 
 

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

"ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟΚΤΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ" (ΙΣΤΟΡΙΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)

"Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι !"

               Ο ιταλικός κόσμος ενοποιείται με κέντρο τη Ρώμη.

· Ρώμη : κοσμοκράτειρα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
· Προνομιακή γεωγραφική θέση : ελέγχει το εμπόριο μέσω του Τίβερη ποταμού.

· Πολιτειακό καθεστώς: βασιλεία τέλη 6ου αι. π.Χ. : οι ευγενείς ανατρέπουν το βασιλιά και το πολίτευμα παίρνει δημοκρατικό χαρακτήρα.
                                              
Πολιτικοί θεσμοί:

  • Δύο ύπατοι: εκλέγονται για έναν χρόνο και έχουν μεγάλη εξουσία σε πολιτικά και στρατιωτικά θέματα.
  • Σύγκλητος: συμβουλευτικό σώμα με ισόβια μέλη του οποίου οι αποφάσεις ήταν σεβαστές.
                                            Κοινωνικές τάξεις :
 
πατρίκιοι : από παλιές οικογένειες γαιοκτημόνων.
 

πληβείοι : τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας / πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
 
πελάτες : πολίτες με περιορισμένα δικαιώματα που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε κάποιον ισχυρό.
 

Αγώνες για κοινωνική εξίσωση και τελικά επικράτηση κοινωνικής ειρήνης : βοήθησαν τη Ρώμη στην κυριαρχία της:

- στον ιταλικό βορρά.- στον ιταλικό νότο.
 

Αντίσταση από Συρακούσες με τις μηχανές του Αρχιμήδη (ο μεγαλύτερος μηχανικός της αρχαιότητας).
 

Σκληρή σύγκρουση με Καρχηδόνα για δυο αιώνες με σκοπό την κυριαρχία της δυτικής Μεσογείου και της Σικελίας.
 

Ο Καρχηδόνιος στρατηγός Αννίβας εισέβαλε στην Ιταλία και αποδεκάτισε τις ρωμαϊκές στρατιές : νίκη στις Κάννες 216 π.Χ. : έφτασε προ των πυλών της Ρώμης.  
Οι Ρωμαίοι για αντιπερισπασμό επιτέθηκαν στην Αφρική: μάχη στη Ζάμα το 202 π.Χ. : ο ρωμαϊκός στρατός με ηγέτη το Σκιπίωνα νίκησε : η Καρχηδόνα καταστράφηκε συθέμελα το 146 π.Χ.  
Μεταρρυθμίσεις Γάιου και Τιβέριου Γράκχου στα τέλη 2ου αι. π.Χ.
 

Εμφύλιοι πόλεμοι από τα τέλη 2ου έως τέλη 1ου αι. π.Χ..
 

Ισχυροί άντρες κυριαρχούσαν προσωρινά: Μάριος, Σύλλας, Μάρκος Αντώνιος, Πομπήιος, Ιούλιος Καίσαρας.
 

Επί Ιούλιου Καίσαρα το ρωμαϊκό κράτος κατέκτησε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη.
 
Επικράτηση του Οκταβιανού, ο οποίος εγκαθίδρυσε ένα μοναρχικό πολίτευμα που εξελίχθηκε σε αυτοκρατορία.


Πηγή : http://www.2gymanli.gr/images/stories/kaliosisAhistory/kefUen3.pdf