ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ... ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

" ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΠΑΤΟΥΝ " - ΕΝΟΤΗΤΑ 12η - ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ


 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ


Ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν δύο αμαρτωλοί, ο ένας να τιμωρείται και ο άλλος να μένει ατιμώρητος. Μη λες ότι αυτός είναι ευτυχισμένος, επειδή είναι πλούσιος, γδύνει ορφανά και φέρεται βίαια στις χήρες. Και πράγματι δεν είναι άρρωστος, αλλά προοδεύει αρπάζοντας, απολαμβάνει μεγάλη τιμή και δύναμη και δεν υποφέρει από καμιά ανθρώπινη δυστυχία. Αλλά αυτόν πάρα πολύ να τον θρηνείς, επειδή και είναι άρρωστος και δεν θεραπεύεται.
Εάν δεις κάποιον να υποφέρει από υδρωπικία και να μην πηγαίνει γρήγορα στο γιατρό, αλλά να έχει τραπέζι βαρυφορτωμένο με εδέσματα, να μεθάει και να επιδεινώνει την αρρώστια του, θεωρείς αυτόν ευτυχισμένο ή δυστυχισμένο;
Εάν όμως δεις άλλον να υποφέρει από υδρωπικία και να απολαμβάνει ιατρική φροντίδα, να παραδίνεται στην πείνα, να παίρνει με υπομονή φάρμακα πικρά, δε θεωρείς αυτόν ευτυχισμένο περισσότερο από τον άλλο ;
Είναι γενικά παραδεκτό. Γιατί ο ένας είναι άρρωστος και δεν θεραπεύεται. Ο άλλος είναι άρρωστος και απολαμβάνει τη θεραπεία. Η θεραπεία είναι κουραστική, αλλά ο σκοπός της ωφέλιμος. Έτσι συμβαίνει και στην παρούσα ζωή.

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ




Το 2011 η ελεύθερη ψηφιακή βιβλιοθήκη eBooks4Greeks.gr διοργάνωσε διαγωνισμό παραδοσιακού παραμυθιού. Ο διαγωνισμός ήταν ένα κάλεσμα με σκοπό να αναδειχτούν παραδοσιακά (λαϊκά) παραμύθια του τόπου μας που αποτελούν σημαντικό μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Τα 12 παραμύθια της έκδοσης επιλέχθηκαν μέσα από 39 παραμύθια που έλαβαν συμμετοχή στον διαγωνισμό. Η επιλογή αυτή έγινε από τους τρεις «παραμυθάδες»: Αγγελική Σχοινά, Γιώργο Παλιάτσιο, Χάρις Μέγα και η εικονογράφηση από τη ζωγράφο Μαρία Βιλλιώτη.

Συγγραφείς: Γεωργία Καρκάνη, Άντρη Αντωνίου, Αδαμαντία Ξηρίδου, Χαρά Τσοντάκη, Σωτηρούλα Βασιλίου, Παρασκευή Αποστολοπούλου, Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου, Ευδοκία Ποιμενίδου-Χατζηδημητρίου, Σοφία Τσουρλάκη, Γεώργιος Παλιάτσιος, Αθηνά Κυριακού-Σαρακενίδου, Ειρήνη Πόλια

Εικονογράφηση: Μαρία Βιλλιώτη (website)
Έκδοση: eBooks4Greeks, 2017
Μέγεθος: σελ. 135 / 15 Mb







Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ




α. Τι  είναι  η  Αναγέννηση  
   
 Αναγέννηση : ένα καλλιτεχνικό και πνευματικό κίνημα (15ος-16ος αι.), που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την αναβίωση των αξιών της κλασικής αρχαιότητας για τη δημιουργία ενός νέου κόσμου.
β. Μια  νέα  εικόνα  του  κόσμου   

Ο άνθρωπος : διαμορφώνει νέες αντιλήψεις που βασίζονται στην κριτική σκέψη, στις επιστήμες και την πρόοδο
Ιταλία : είναι το κέντρο αυτών των αλλαγών (Φλωρεντία, Ρώμη, Βενετία)

γ. Ο  Ανθρωπισμός  

Ανθρωπισμός : η στροφή προς τη βαθύτερη γνώση της αρχαιότητας
Ανθρωπιστές : είναι οι άνθρωποι των γραμμάτων, ταξιδεύουν στην Ευρώπη για να διαδώσουν τις ιδέες τους : κριτική στις παλιές αντιλήψεις

Οι κυριότεροι ανθρωπιστές : Έρασμος, Ραμπελαί, Τόμας Μόρ

δ. Ο  οικουμενικός  άνθρωπος   

Η δημιουργία του οικουμενικού ανθρώπου είναι ο σκοπός των ανθρωπιστών, δηλ. ενός ανθρώπου με πολλά ψυχικά και πνευματικά χαρίσματα, μορφωμένου και με πίστη στον εαυτό του.

ε. Η  συμβολή  των  Ελλήνων  λογίων  

Οι Έλληνες λόγιοι :  πρόβαλαν τα ελληνικά γράμματα με το διδακτικό και εκδοτικό τους έργο : Γεώργιος Γεμιστός ή Πλήθων, Βησσαρίωνας

στ. Η  γέννηση  του  τυπωμένου  βιβλίου  και  η  διάδοση  της  Αναγέννησης  και  του  Ανθρωπισμού  

Αναγέννηση     :  γρήγορα μεταδόθηκαν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης
Ανθρωπισμός      χάρη στα ταξίδια και την τυπογραφία


Τυπογραφία :   στη Μαγεντία της Γερμανίας το 1450 ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος δημιούργησε το πρώτο τυπογραφείο  → ταχύτατη διάδοση σε όλη την Ευρώπη


Αποτελέσματα :   -  τα τυπωμένα βιβλία πιο φτηνά και λιγότερο ογκώδη
-   οι άνθρωποι έρχονται κοντά στη γνώση
-   προσπαθούν για τη βελτίωση της θέσης τους στην κοινωνία

ζ. Τέχνη : ο Μιχαήλ Άγγελος είναι ο σημαντικότερος καλλιτέχνης της Αναγέννησης, ζωγράφισε την οροφή της Καπέλα Σιξτίνα (παρεκκλήσι) στο Βατικανό.


 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ :


  1. Τι ήταν η Αναγέννηση και ποιοι παράγοντες προετοίμασαν την εμφάνισή της ;
  2. Ανθρωπισμός : ορισμός, κυριότεροι εκπρόσωποι και η δράση τους.
  3. Με ποιο τρόπο συνέβαλαν οι Έλληνες λόγιοι στην ενίσχυση των ανθρωπιστικών σπουδών ; Ανάφερε τους σημαντικότερους.
  4. Τι γνωρίζετε για την εφεύρεση της τυπογραφίας και τη σημασία της ;
 



 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΝΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ - ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ (http://istografia.blogspot.gr/)

 

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ




 

 
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΣ  ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

  
Στις μέρες μας ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται συχνά σε πολλά σχολεία είναι ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών. Αναφέρεται  στη  χρήση βίας στο χώρο του σχολείου από μαθητές προκειμένου να προκαλέσουν πόνο σε συμμαθητές τους. Ο ενδοσχολικός εκφοβισμός δυστυχώς παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις  .


Εμφανίζεται με διάφορες μορφές 


Από τις  πιο συνηθισμένες  είναι η λεκτική βία στην  οποία συμπεριλαμβάνονται τα ντροπιαστικά σχόλια ,οι υβριστικές  εκφράσεις καθώς και η κοροϊδία.

Η  συνεχιζόμενη για καιρό λεκτική βία συμπίπτει με την ψυχολογική βία κατά την οποία ο θύτης – το παιδί που εκφοβίζει-τρομοκρατεί με απειλές και διάδοση ντροπιαστικών φημών του θύματος –του παιδιού που δέχεται τη βία. Η ψυχική ισορροπία διαταράσσεται και την προηγούμενη ηρεμία διαδέχεται η ο φόβος και η ανησυχία πως να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση. Ακόμη η χαρά με την οποία ο μαθητής πηγαίνει στο σχολείο για να συναντήσει τους φίλους και τους συμμαθητές του αντικαθίσταται με το φόβο τον πανικό και την άρνηση.

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου ο θύτης χρησιμοποιεί σωματική βία. Σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζει βίαιη συμπεριφορά  η οποία εκδηλώνεται με χτυπήματα ,κλωτσιές μπουνιές με σκοπό τον τραυματισμό του θύματος .


Η γεμάτη  θυμό και οργή συμπεριφορά του θύτη μπορεί να οφείλεται πολλές φορές στο γεγονός ότι ο θύτης βιώνει την ενδοοικογενειακή βία. Συνήθως ανήκει στην ομάδα των «δημοφιλών» παιδιών είναι εκκεντρικός κα σωματώδης. Έτσι είναι πιο εύκολο να επηρεάσει και τους υπόλοιπους συμμαθητές του να επιλέξουν ένα θύμα και να στραφούν εναντίον  του .

Αντίθετα το θύμα  είναι ευάλωτο, εσωστρεφές , έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση ,βρίσκεται σε αδιέξοδο και αδυνατεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Λόγω του φόβου του αποξενώνεται κα απομονώνεται από τους ανθρώπους  γύρω του .Νιώθει ανασφάλεια και φοβάται να εκφράσει να εμπιστευτεί όλα όσα του συμβαίνουν στους φίλους του  ακόμα και στους γονείς του. Δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει όμως πως θα συνεχίσει να κινδυνεύει και να είναι το θύμα και μόνο αν μιλήσει θα δει τα προβλήματά του να λύνονται.


Συνοψίζοντας ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών θα πρέπει να εκλείψει από το σχολεία.

Αυτό θα γίνει μόνο όταν όλα τα παιδιά πιστέψουμε στη φιλία στην αγάπη στη συνεργασία Πρέπει να μάθουμε να λύνουμε τις διαφορές μας με συζήτηση και όχι με τη βία. Θα πρέπει μέσα στο σχολικό χώρο να αισθανόμαστε όλοι ασφαλείς , να εμπιστευόμαστε τους  εαυτούς μας τους γονείς μας τους δασκάλους μας τους φίλους μας. 


Λέμε ναι στη φιλία,  στη συνύπαρξη, στη συνεργασία . Όχι σε κάθε μορφή βίας.



Ελευθεριάδου Θεοδότη     

Τάξη  Γ1  Γυμνασίου Καπνοχωρίου.



 

Δημιουργία αφίσας